Agentia de presa Omega a publicat lista ministrilor si deputatilor moldoveni care au primit pasaport romanesc si au jurat credinta poporului si intereselor Romaniei, scrie Nezavisimaia gazeta. Speakerul parlamentului autonomiei Gagauze, Anna Harlamenko, este de parere ca „romanii care se afla in fruntea puterii de la Chisinau pot integra tara in Romania” impreuna cu cetatenii rusi care traiesc aici. Iar „Moscova nu va bloca acest proces”, spune ea.

Sambata, Moldova va marca 20 de ani de independenta cu pompa: in centrul capitalei va avea lor o parada militara. La eveniment au fost invitati oaspeti din strainate, iar chiar daca lista lor nu a fost dezvaluita, este de la sine inteles ca principalii vor fi reprezentantii UE, unde Moldova doreste sa ajunga, si cei ai vecinei Romanii.

Intre timp, ceea ce se intampla la Chisinau provoaca neliniste in autonomia gagauza din sudul republicii. Gagauzii sunt ingrijorati si de faptul ca printre liderii Republicii Moldova sunt multi cetateni romani.

Se stie ca premierul Vlad Filat este detinatorul unui astfel de pasaport. Oricum el a studiat la Bucuresti si a devenit un om de afaceri de succes. Roman se considera, si nu numai dupa acte, si Mihail Ghimpu, unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai „revenirii Moldovei” in Romania. Cetatean al acestei tari este inclusiv nepotul acestuia, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca. Iar lista continua.

„Gagauzii vor apara independenta Moldovei cu orice mijloace. Iar conducatorii tarii trebuie sa renunte la a doua cetatenie. Mai ales ca multi asociaza Romania cu posibilitatea pierderii de catre Moldova a independentei sale”, spune Harlamenko. In opinia ei, „Rusia a pierdut, practic, Moldova, unde s-a creat o zona de influenta a SUA, UE si a Romaniei”.