China isi va imbunatati dotarea nucleara prin achizitionarea de rachete balistice capabile sa faca fata unui eventual atac, potrivit declaratiilor Pentagonului, citate de AFP.

Potrivit unui raport al Departamentului american de aparare, China isi va imbunatati arsenalul nuclear prin dotarea cu noi arme capabile sa-i asigure apararea. Aceste imbunatatiri vizeaza viabilitatea armelor de descurajare ale Chinei in fata tehnologiei avansate a Statelor Unite.

China este adepta politicii "neutilizarii in premiera" a armelor atomice, preferand sa raspunda in acest fel doar daca ar fi tinta unui atac nuclear. Mai mult, "evolutia intereselor economice si geostrategice a schimbat radical gandirea Chinei in ceea ce priveste puterea sa maritima", potrivit documentului. China incearca, de asemenea, sa-si dezvolte rachetele anti-nave capabile sa distruga portavioane si sa isi imbunatateasca sistemele de radar. Pentagonul a mai dezvaluit ca Republica Populara Chineza si-a marit numarul de submarine de atac si a intarit flota de nave de razboi.

Primul portavion chinez a efectuat primele sale teste acum zece zile, insa nava are o "capacitate limitata" si va servi ca platforma de antrenament si evaluare, potrivit documentului de la Pentagon.