Desi rebelii libieni nu detin controlul complet asupra capitalei Tripoli, Franco Frattini, ministrul de externe al Italiei, a declarat luni, pentru televiziunea de stat, ca Eni, compania de petrol italiana, "va detine rolul numarul unu in viitorul" Libiei, relateaza The New York Times. Ministrul de externe italian a afirmat ca tehnicieniii Eni se afla deja in drum spre estul Libiei pentru a reporni productia de petrol, insa compania a negat imediat informatiile.

Rebelii libieni sarbatoresc intrarea in TripoliFoto: Reuters

UPDATE: Membri ai anturajului lui Gaddafi au încercat să negocieze cu administraţia americană, dar au refuzat sa garanteze retragerea dictatorului libian

UPDATE: Seif al-Islam, unul dintre fiii colonelului Muammar Gaddafi, s-a intalnit, in noaptea de luni spre marti, cu ziaristi straini aflati in capitala libiana, dezmintind declaratiile rebelilor privind arestarea sa si afirmand ca Tripoli se afla sub controlul regimului, relateaza AFP.

De la inceputul conflictului dintre rebeli si trupele colonelului Muammar Gaddafi, productia de petrol a Libiei a fost oprita in mare parte. Printre marile companii petroliere care isi desfasurau activitatea pe teritoriul Libiei inainte de inceperea luptelor se numara ENI, Bristish Petroleum, Total France si OMV Austria. De asemenea, companii americane precum Hess, ConocoPhilips si Marathon au incheiat si ele acorduri cu regimul lui Gaddafi, desi Statele Unite se bazeaza pe Libia pentru mai putin de un procent din importurile sale.

"Noi nu avem o problema cu companiile italiene, franceze sau britanice. Dar e posibil sa avem cateva probleme politice cu Rusia, China sau Brazilia", a declarat pentru Reuters un purtator de cuvant al companiei petroliere Agoco din Libia. De altfel, Rusia, China si Brazilia nu au sustinut sanctiunile dure impotriva regimului lui Gaddafi si au sprijinit, in general, un final negociat al revoltei.

Colonelul Gaddafi s-a dovedit de-alungul timpului un partener problematic pentru companiile internationale de petrol, deoarece acesta ridica frecvent taxele si impozitele. Asadar, un guvern nou, care sa intretina legaturi stranse cu NATO, ar putea fi un partener mai bun pentru tarile occidentale. Totodata, unii experti sustin ca, daca ar avea mana libera, companiile ar putea gasi mult mai mult petrol in Libia decat in perioada lui Gaddafi, cand erau impuse mai multe restrictii.

Razboiul civil a determinat companile sa retraga din personal, astfel ca productia de petrol a scazut dramatic, pana la aproximativ 60 000 de barili pe zi. Expertii in domeniu atrag atentia ca Libiei i-ar lua aproximativ un an pentru reparatii si pentru a incepe productia la cote maxime, desi exporturile s-ar putea relua in cateva luni.

In ultimii ani, Italia s-a bazat pe Libia pentru mai mult de 20% din importurile sale de petrol, la fel ca Franta, Elvetia, Irlanda si Austria. Insusi presedintele Frantei a subliniat importanta relatiilor cu Libia, dupa ce l-a invitat la negocieri, la Paris, pe liderul Consiliului National de Tranzitie de la Tripoli, Mustafa Abdel Jalil.

LIVE VIDEO:Vezi aici cronologia evenimentelor de luni din Libia