Lupte violente au loc, luni dimineata, in jurul locuintei liderului libian Muammar Gaddafi din Tripoli. Rebelii preluasera duminica controlul mai multor cartiere ale capitalei, potrivit AFP. Lupte grele au loc si in partea de sud a capitalei, scriu agentiile internationale de presa.

Libieni din Misrata celebrind intrarea rebelilor in TripoliFoto: Reuters

Ora 23:55 "Tripoli se afla sub controlul nostru. Toata lumea sa fie sigura de acest lucru. La Tripoli, totul este in regula", a declarat unul dintre fiii lui Muammar Gaddafi, Seil al-Islam.

Ora 21.50 Rebelii libieni au preluat controlul asupra aeroportului din Tripoli, anunta televiziunea Al-Arabiya, citand un purtator de cuvant al rebelilor.

Ora 21:30 Fiul cel mare al presedintelui Libian Muammar Gaddafi, Mohammad, care a fost capturat de rebeli astazi, a reusit sa evadeze, potrivit informatiilor difuzate de televiziunea Al Jazeera, citata de RIA Novosti. Mohammad a fost arestat in timp ce acorda un interviu pentru televiziunea Al Jazeera si a reusit sa scape cu ajutorul rebelilor.

Ora 20.20 Liderul libian Muammar Gaddafi a parasit locuinta sa din Tripoli cu ajutorul trupelor loialiste, anunta Al Jazeera.

In schimb, Casa Alba anunta ca "nu exista nicio dovada in momentul de fata" ca Gaddafi a parasit Tripoli, transmite Reuters.

Ora 18:25 Muammar Gaddafi se afla in continuare in Libia, precizeaza Pentagonul. "Credem ca este in continuare in tara. Nu avem informatii potrivit carora ar fi parasit tara", a declarat colonelul David Lapan, precizand ca operatiunile de supraveghere ale SUA asupra Libiei, ca parte a misiunii NATO, vor continua si in zilele urmatoare.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului a mai anuntat ca SUA nu intentioneaza sa trimita trupe militare in Libia pentru a contribui la operatiunile internationale de mentinere a pacii, dupa caderea regimului lui Muammar Gaddafi.

Ora 18:00 Un al treilea fiu al lui Gaddafi, Saadi, a fost capturat de rebeli, anunta televiziunea Al Arabiya, citandu-l pe liderul Consiliului National de Tranzitie, transmite Reuters.

Ora 17:30 Consiliul National de Tranzitie nu va autoriza instalarea de baze militare NATO in Libia dupa caderea regimului colonelului Gaddafi, a declarat trimisul special al CNT la Liga Arava, Abdel Moneim al-Huweini, potrivit agentiei egiptene de presa Mena.

"Libia este o natiune araba si islamica inainte de NATO si dupa NATO, a spus Abdel Moneim al-Huweini, adaugand: "libienii s-au revoltat impotriva bazelor occidentale in 1970 si nu vor exista baze non-libiene".

El a precizat ca rebelii sunt recunoscatori fata de NATO, care a efectuat lovituri aeriene si a ajutat astfel insurgentii, "minimizand astfel pierderile umane".

Ora 16:55 Televiziunea de stat si-a incetat emisia, sediul televiziunii se afla sub control rebelilor, anunta Reuters.

Ora 16:30 Romania nu a recunoscut inca organismul reprezentativ al rebelilor libieni, Consiliul National de Tranzitie, preferand sa pledeze, in reuniunile europene, pentru formula de "interlocutor politic".

"Romania isi mentine pozitia privind pierderea legitimitatii de catre regimul Ghadafi ca urmare a actiunilor de represiune adoptate impotriva populatiei civile timp de aproape sase luni de la declansarea crizei libiene.

Romania apreciaza eforturile constante ale Consiliului National Libian de Tranzitie (CNLT) de extindere a legitimitatii si acoperirii geografice in termeni de reprezentativitate pe tot teritoriul libian.

Din formulele adoptate la nivel international cu privire la recunoasterea CNLT (reprezentant unic al poporului libian / reprezentant al poporului libian / autoritate guvernamentala legitima / interlocutor legitim / opozitie legitima), Romania a pledat in reuniunile europene pentru formula 'interlocutor politic'", a precizat luni Ministerul roman al Afacerilor Externe, la solicitarea HotNews.ro.

MAE subliniaza ca Romania este deschisa dialogului cu CNT si reprezentanti ai ministerului au avut deja contacte cu membri din conducerea Consiliului.

Ora 16.00 Mustafa Abdel Jalil, liderul Consiliul National de Tranzitie, structura politica a rebeliunii libiene, a sustinut o declaratie de presa la Benghazi:

  • "Nu putem spune ca rebelii detin intreg controlul. Bab al-Aziziya si zonele invecinate sunt inca in afara controlului nostru. Nu avem nicio informatie ca Gaddafi s-ar afla acolo sau daca el este inca in Libia ori in afara tarii"
  • "Fiii lui Gaddafi capturati de rebeli, Mohammed si Saif al-Islam, sunt sub controlul revolutionarilor si se afla in locuri sigure. Mohammed Gaddafi si familia lui nu au fost raniti cand au fost capturati azi-noapte, dar a existat un schimb de focuri"
  • "Cat despre planurile de viitor ale Consiliul National de Tranzitie, acestea pot fi gasite in "declaratia constitutionala""
  • "Rolul meu dupa caderea lui Gaddafi va continua, doar daca nu pierd controlul asupra aspiratiilor si obiectivelor propuse. Ma asptept ca tinerii din Libia si revolutionarii vor fi pregatiti sa-si asume aceasta responsabilitate"
  • "Colonelul Gaddafi va avea parte de un proces corect, dar nu am idee cum se va apara in legatura cu crimele pe care le-a comis impotriva poporului libian si a lumii"
  • "Ma opun cu fermitate oricarei executii in afara legii, indiferent de faptele comise", a sustinut Abdel Jalil, care s-a aratat "ingrijorat cu privire la atacuri de razbunare ce ar putea fi comise de luptatorii rebeli". El a spus ca respecta liderii diverselor grupuri armate, dar ca "unele dintre actiunile adeptilor lor ma ingrijoreaza"
  • El a declarat ca va merge la Tripoli cand orasul va fi eliberat. "Constitutia provizorie contine detalii despre cum va fi facut acest lucru"
  • El a spus ca spera ca Muammar Gaddafi sa fie prins in viata, pentru a ajunge in fata justitiei, iar "lumea va fi martora la cel mai mare dictator din lume"
  • "Adevaratul moment al victoriei va fi atunci cand Gaddafi va fi capturat", a incheiat Mustafa Abdel Jalil. 

Urmareste transmisiunea LIVE VIDEO a canalului Al-Jazeera (engleza):

Ora 14:30 Un convoi al rebelilor, in cadrul caruia se deplasa si echipa ziaristilor de la BBC, a fost atacat de fortele loiale colonelului Gaddafi.

Reporterul BBC Rupert Wingfield-Hayes insotea rebelii in drumul acestora spre centrul capitalei Tripoli cand a fost prins in schimbul de focuri.

Imaginile pot fi vazute aici.

Ora 14:15 Diplomatii ambasadei Libiei la Damasc au anuntat luni, intr-un comunicat, ca se raliaza Consiliului National de Tranzitie (CNT), organul politic al rebeliunii libiene.

Ora 12:55 Khamis, unul dintre fiii liderului libain Muammar Gaddafi, conduce o unitate militara spre centrul capitalei Tripoli, a anuntat televiziunea Al Arabiya, care citeaza surse rebele, potrivit Reuters.

Fortele militare au plecat din complexul lui Gaddafi Bab al-Aziziya.

Ora 11:30 Regimul lui Gaddafi nu mai controleaza in prezent decat "10% - 15%" din Tripoli, estimeaza ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, citat de AFP.

In acelasi timp, purtatorul de cuvant al sefului diplomatiei europene Catherine Ashton a declarat ca sfarsitul regimului lui Gaddafi se apropie.

"Se pare ca asistam la finele regimului lui Gaddafi", a declarat Michael Mann, care a adaugat ca liderul libian "trebuie sa paraseasca puterea imediat si sa evite alte varsari de sange".

Ora 9:10 Liderul libian este inca locuinta sa din Tripoli, au declarat surse diplomatice citate de AFP.

Ora 8:30 Un purtator de cuvant al rebelilor a declarat la televiziunea Al-Jazeera ca fortele fidele lui Gaddafi opun inca rezistenta in capitala si controleaza 15-20% din oras, transmite Reuters.

Incepand cu ora 4:00 GMT, ora 7:00 in Romania, s-au auzit numeroase focuri de arma in partea de sud a capitalei. De asemenea, au fost auzite focuri de kalasnikov in apropierea hotelului Roxos, unde sunt cazati jurnalistii straini.

Intr-unscurtinterviu telefonicla postul de televiziune Al-Jazeeradifuzatlunidimineata,unul dintre fiii luiMuammar,MohamedGaddafi, a spus caeste acasa,ca a ramasincasa luisi ca nu va pleca de acolo. Postul TV nu a precizat in ce cartier locuieste Mohamed.

Interviul a fostintrerupt desunetedefocuri de arma,intense sifoarte aproape,iarMohameda vorbit imediatpe un tondepanica.

MohamedGaddafi,fiullui lui Muammarcuprima sa sotie,este presedinteleComitetuluiOlimpiclibian si responsabilpentruserviciile postale si de telecomunicatii.

Stirea se actualizeaza