Muammar Gaddafi a declarat la televiziunea de stat ca nu va pleca din Tripoli si a cerut adeptilor sai sa lupte "pana la capat", transmite BBC.

Presedintele Barack Obama a declarat duminica ca regimul lui Muammar Gaddafi prezinta semne de colaps si i-a cerut liderului libian sa renunte la putere pentru a evita varsarea de sange, potrivit Reuters. De asemenea, Obama le-a cerut rebelilor libieni care au patruns in capitala Tripoli sa respecte drepturile omului si sa se indrepte spre democratie.

"Cea mai sigura cale de a pune capat varsarii de sange este simpla: Muammar Gaddafi si regimul sau trebuie sa recunoasca ca dominatia lor a ajuns la sfarsit. Gaddafi trebuie sa trebuie sa accepte faptul ca nu mai controleaza Libia. El trebuie sa renunte la putere o data pentru totdeauna", a declarat Obama intr-un comunicat dat publicitatii de Casa Alba.

Presedintele american a afirmat ca "viitorul Libiei se afla acum in mainile poporului libian", iar Statele Unite vor continua sa coopereze cu Consiliul National de Tranzitie.

"Vom insista in continuare ca drepturile de baza ale poporului libian sa fie respectate Vom continua sa colaboram cu aliatii si partenerii nostri din comunitatea internationala, pentru a proteja oamenii din Libia si pentru a sustine o tranzitie pasnica spre democratie", a spus Obama.

"Intr-un moment de cotitura istoric, Consiliul National de Tranzitie trebuie sa demonstreze in continuare capacitatea de conducere necesara pentru a administra tara, intr-o perioada de tranzitie, prin respectarea drepturilor poporului libian, evitarea situatiilor soldate cu victime, protejarea institutiilor statului libian si o tranzitie catre o democratie corecta, care sa includa intreg poporul libian", a adaugat presedintele american.