Rusia a prezentat pentru prima data, in cadrul unui spectacol aviatic din Moscova, avionul de lupta Suhoi T-50 care nu poate fi detectat de radare, reprezentand o varianta mai ieftina a modelului american F-22 Raptor, relateaza BBC.

Avionul rusesc invizibil Suhoi T-50Foto: Captura YouTube

Aparatul a fost dezvoltat in parteneriat cu India si a zburat in public pentru prima data la show-ul din MAKS 2011.

Supersonicul T-50 isi propune sa egaleze modelul american, cu manevre imposibile vechilor modele de avioane ruseşti.

Rusia intentioneaza sa construiască până la 1.000 de avioane în următoarele decenii, insa productia nu va incepe mai devreme de 2015. India a anunţat deja că va cumpăra în jur de 200.

Programat initial pentru 2007, primul zbor a fost amanat in repetate randuri, din cauza unor probleme tehnice. Aparatul a fost testat pentru prima data anul trecut, in ianuarie.

Printre altele, avionul este capabil: sa zboare in toate tipurile de conditii meteorologice, sa decoleze de pe o pista de doar 300-400 de metri, sa fie realimentat in zbor, sa atace simultan mai multe tinte din aer si de la sol.

Rusia a inceput dezvoltarea propriului avion de generatia a cincea inca din anii '90. Aparatul, cunoscut si sub denumirea de PAK FA, este vazut de experti drept un rival al avionului american F-22 Raptor, care a efectuat primul sau zbor in 1997.