Presedintele sirian Bashar al-Assad i-a declarat miercuri secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, ca operatiunile militare impotriva opozantilor "au incetat" in tara sa, a anuntat un purtator de cuvant al Natiunilor Unite, potrivit AFP.

In cadrul unei conversatii telefonice cu Ban, care cerea ca "toate operatiunile militare si arestarile in masa sa inceteze imediat" in Siria, presedintele sirian a dat asigurari ca "operatiunile militare si ale politiei au incetat", a declarat purtatorul de cuvant adjunct al ONU, Farhan Haq, intr-un comunicat.

Inaintea reuniunii Consiliului de securitate al ONU pe problema Siriei, secretarul general a reiterat apelul sau la "o ancheta independenta asupra tuturor cazurilor de crime si acte de violenta" si la "acces liber al presei".

Consiliul de Securitate, care numara 15 membri, va avea joi o reuniune asupra crizei din Siria. Doar Consiliul de Securitate al ONU poate cere deschiderea unei anchete la Curtea Penala internationala.

Anterior, in cursul zilei de miercuri, presedintele al-Assad afirmase ca tara sa "va ramane puternica" in fata presiunilor comunitatii internationale pentru incetarea violentelor din Siria, unde zece civili au fost ucisi miercuri, potrivit militantilor.

Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, si coordonatoarea ajutoarelor de urgenta, Valerie Amos, urmeaza sa discute despre ultimele evenimente din Siria, unde reprimarea manifestantilor ar fi provocat moartea a aproximativ 2.000 de persoane in cinci luni.