Protestele au ecaladat miercuri noapte la Madrid, unde aproximativ 5.000 de spanioli s-au adunat in piata Puerta del Sol, in cursul serii, nemultumiti de costul vizitei Papei Benedict al XVI-lea. Sub sloganul "Din taxele mele, zero centi pentru Papa", manifestantii au raspuns apelului lansat de 140 de asociatii de aparare a laicitatii, ale crestinilor progresisti, ale militantilor de stanga sau de aparare a cauzei homosexualilor, pentru a protesta impotriva costurilor produse bugetului public de organizarea vizitei Papei Benedict al XVI - lea la Madrid, cu ocazia Zilelor Mondiale ale Tineretului, estimate la 50 de milioane de euro, transmite AFP.

Foto:
  • Click pe poza pentru a vedea fotogaleria

Violente in piata centrala din Madrid

Violente in piata centrala din Madrid

Foto: Reuters

Cele doua tabere, sustinatorii laicitatii si pelerinii sositi pentru Zilele Mondiale ale Tineretului au umplut miercuri seara piata centrala din Madrid, Puerta del Sol.

Participantii la marsul organizat impotriva vizitei Suveranului Pontif s-au confruntat cu pelerinii printr-o serie de sloganuri si insulte. In timp ce manifestantii strigau catre pelereni sloganuri precum " Papa al vostru e un nazist","Pederastilor, atentie la copii", pelerinii scandau "Traiasca Papa" sau "Acesta este tineretul Papei".

Ei au fost despartiti de cordoanele de politie care au impanzit Puerta del Sol pentru a dispersa manifestantii si a evacua piata. Majoritatea celor prezenti s-au refugiat pe strazile laturalnice, dupa ce politia a blocat accesul in piata, potrivit cotidianului El Pais.

Fortele de ordine au lovit cu bastoanele protestatarii pentru a preveni ciocnirile dintre sustinatorii laicitatii si pelerini. In total, opt persoane au fost arestate si 11, dintre care trei politisti, au fost ranite.

Manifestantii au condus prin piata si un fals papamobil, la bordul caruia se afla o marioneta infatisand un Papa care dansa, cu cap de diavol, insotit de un grup numeros de sustinatori.

"Li se ofera asistenta de care nu beneficiaza nimeni altcineva pentru ca, pur si simplu, sunt credinciosi; asistenta precum deschiderea de scoli si sali de sport, precum si reduceri la metrou" a declarat Irene,o studenta de 20 de ani, care flutura un steag republican rosu, galben, violet. "Poate sa creada oricine in ce vrea, dar cand vine vorba de liderul lor, sa plateasca", a amai spus studenta.

Joi, Papa Benedict al XVI-lea va fi primit a Madrid cu un protest in cursul careia numeroase persoane de acelasi sex se vor saruta, dupa modelul adunarilor "fashmob" care au avut loc la vizita precedenta in Spania a Suveranului Pontif, in noiembrie 2010. Manifestatia a fost organizata de o asociatie care apara drepturilor homosexualilor si transsexualilor si a fost promovata pe Facebook.

Spania, unde casatoriile homosexuale au fost legalizate in 2005 de guvernul socialist, este una dintre tarile unde traditia catolica inregistreaza un recul puternic. Sustinatorii laicitatii sustin ca diferite administratii au cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru Zilele Mondiale ale Tineretului, la care se estimeaza ca vor participa aproximativ un milion de pelerini.

Ei denunta inclusiv costurile legate de asigurarea securitatii (peste 10.000 de ofiteri de politie au fost mobilizati pentru asigurarea ordinii), cazarea si deschiderea scolilor si a salilor de sport publice pentru pelerini, precum si faptul ca acestia vor beneficia de reduceri la pretul biletelor pentru transport in comun, intr-un moment in care pretul biletului de metrou a crescut de la 1 euro la 1,5 euro.

La randul lor, organizatorii Zilelor Mondiale ale Tineretului sustin ca evenimentul, cu un cost estimat la 50,5 milioane de euro, va fi autofinantat prin contributiile pelerinilor si donatiile facute de companii si evalueaza la 100 de milioane de euro profitul pentru economia locala.

Un student mexican a fost arestat de Politia spaniola in timp ce pregatea un atentat impotriva manifestantilor madrileni. El "planuia un atentat cu gaze toxice si alte substante chimice", dupa cum titreaza pagina web a cotidianului El Mundo.

De asemenea, barbatul este acuzat de a fi presupusul autor al unui plan pentru comiterea unui atentat cu gaze toxice si alte substante chimice, impotriva participantilor la manifestatiile organizate impotriva vizitei Suveranului Pontif la Madrid si este acuzat ca ar fi incercat sa racoleze complici, pentru comiterea acestei actiunii, pe internet.

Suveranul Pontif este asteptat joi in capitala Spaniei, unde va participa la activitatile organizate de biserica catolica pentru Zilele Mondiale ale Tineretului, la care sunt asteptati 1 milion de tineri din 190 de tari.