Guvernul pakistanez a permis inginerilor militari chinezi sa fotografieze si sa ia probe ale elicopterului "invizibil" al US Navy SEAL, abandonat dupa operatiunea in care Osama ben Laden a fost ucis, a relatat Financial Times, preluat de FoxNews.

Parte a unui elicopter distrus, langa complexul AbbottabadFoto: Reuters

Informatia vine dupa luni de speculatii si zvonuri potrivit carora Pakistanul a permis accesul chinezilor la elicopterul "invizibil".

"SUA detin acum informatia ca Pakistanul, mai ales ISI (agentia pakistaneza de securitate) le-a oferit chinezilor acces la elicopterul din Abbottabad", a declarat o sursa din cadrul serviciilor de securitate.

Incidentul a fost discutat de consilierii pe probleme de securitate ai presedintelui american Barack Obama, iar un oficial a recunoscut ca situatia "nu ne incanta". "Le-am cerut in mod explicit pakistanezilor, imediat dupa raid, sa nu permita nimanui accesul la ramasitele elicopterului", a declarat sursa apropiata de CIA.

Oficialii pakistanezi au declarat la cateva zile dupa uciderea lui Osama ca sunt interesati in studierea ramasitelor elicopterului "invizibil", abandonat de trupele Navy SEAL in timpul raidului impotriva resedintei lui bin Laden.

Pakistanezii au sugerat totodata ca partea chineza este si ea interesata de tehnologia folosita de americani. Experti militari spuneau in luna mai ca militarii din trupele speciale americane ar fi fost transportati la complexul in care se afla liderul terorist la bordul unor elicoptere "invizibile".

ABC scria ca daca Beijingul va primi acces la elicopterul "invizibil", nu ar fi pentru prima data cand China va profita de tehnologia americana.

Oficiali militari din Balcani si alti experti au declarat in ianuarie 2011 ca o parte din tehnologia folosita de chinezi la realizarea avionului de vanatoare invizibil J-20, testat recent, provine de la avionul F-117 Nighthawk, doborat in timp ce efectua un raid impotriva tintelor din Serbia. Aparatele Nighthawk au fost primele avioane invizibile de lupta, ele fiind foarte greu de detectat de catre radar.