Premierul britanic David Cameron a promis luni sa ocupe de problema "prabusirii morale" a societatii, care a contribuit, potrivit lui, la declansarea valului de violente urbane care au zguduit Marea Britanie saptamana trecuta, relateaza AFP.

"Avem noi oare determinarea necesara pentru a combate aceasta prabusire morala lenta a societatii pe care o observam deja de cateva generatii?", s-a intrebat Cameron, care a vorbit intr-un centru pentru tineri din satul Witney, situat in comitatul Oxfordshire, in centrul Angliei.

Revoltele, cele mai grave pe care le-a cunoscut tara de mai multe decenii, au "fost un avertisment", a apreciat premierul conservator. "Problemele sociale care s-au dezvoltat vreme de mai multe decenii ni s-au relevat acum", a subliniat Cameron.

Premierul britanic a dat asigurari ca va declansa un "razboi total" impotriva "bandelor", estimand ca "eliminarea acestora este o noua prioritate nationala".

De asemenea, el a vorbit de reforme ce vor viza "scolile, ajutoarele sociale, familiile, educatia copiilor, comunitatile si problemele culturale, juridice si birocratice ale societatii" britanice.

"Multi ani, sistemul nostru a incurajat cele mai rele comportamente in randul populatiei, a incurajat lenea (...) si a descurajat munca", a conchis Cameron.

Violentele din Marea Britanie au izbucnit in 6 august, in fata unei sectii de politie din Tottenham (cartier multietnic de la periferia de nord a Londrei), unde in jur de 300 de persoane s-au adunat pentru a cere "dreptate", dupa ce un sofer de taxi de 29 de ani, tata a patru copii, a fost ucis joi intr-un schimb de focuri cu politia.

Peste o mie de persoane au fost arestate in Marea Britanie, ca urmare a celor patru zile de violente. Tribunalele au judecat zi si noapte, pe banda rulanta, insa politistii se declara dezamagiti de pedepsele aplicate.