Cotidianul german Der Spiegel dezvaluie, la 50 de ani de la ridicarea Zidului Berlinului, cum guvernul Germaniei de Vest si Statele Unite au intentionat la un moment dat sa vanda Berlinul de Vest.

Zidul Berlinului - East GalleryFoto: Reuters

Cancelarul Germaniei de Vest, Konrad Adenauer, sugerase ca Berlinul de Vest, ocupat pe atunci de fortele franceze, britanice si americane, insa total izolat in interiorul Germaniei de Est comuniste dupa ridicarea zidului la 13 august 1961, ar putea fi dat la schimb pentru anumite teritorii ale Germaniei de Est, a dezvaluit Der Spiegel.

Dupa ce a citat documente declasificate recent, cotidianul german scrie ca Adenauer i-a prezentat aceasta idee atat secretarului de stat american Dean Rusk, cat si presedintelui John F. Kennedy, sugerand ca Statele Unite ar putea sa faca aceasta propunere Uniunii Sovietice, a carei armata controla Germania de Est. Ideea era de a lasa Germania de Est si fortele sovietice sa preia controlul asupra Berlinului de Vest, un obiectiv al politicii sovietice, in schimbul extinderii catre est a frontierei Germaniei de Vest, catre Thuringia, o parte din Saxonia si din Mecklenburg-Pomerania occidentala.

Aceste zone au fost ocupate de puterile occidentale la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, dupa care au fost cedate armatei sovietice, conform acordurilor de la incheierea razboiului.

Berlinul, care fusese ocupat in totalitate de Armata Rosie in 1945, a facut obiectul unui acord intre aliati, zona sa occidentala fiind incredintata aliatilor occidentali.

Germania de Vest nu a crezut cu adevarat ca Moscova va accepta acest schimb deoarece acest lucru ar fi insemnat ca Germania de Est sa renunte la o parte din regiunile sale industriale in favoarea partii de vest.

Insa, Adenauer credea ca poate sa profite de aceasta oferta sau, cel putin, sa genereze dificultati intre autoritatile Germaniei de Est si cele sovietice in cazul in care Moscova ar fi fost tentata de aceasta idee.

Tabara occidentala ar fi putut la randul sau sa beneficieze de o calmare a tensiunilor cu blocul sovietic privind controlul asupra Berlinului de Vest, un punct fierbinte pe atunci al Razboiului Rece.

Potrivit documentului citat de Der Spiegel, Kennedy a respins pana la urma aceasta idee.

In iunie 1963, presedintele american a mers la Berlin, unde a rostit celebra fraza "Ich bin ein Berliner" (Sunt un berlinez)