Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis duminica gasirea unor "solutii concrete" pentru reducerea costului nivelului de trai in Israel, dar a avertizat ca, in realizarea acestor reforme, vor exista anumite "constrangeri", ce tin de fragilitatea economiei mondiale, transmite AFP. Zeci de mii de israelieni au iesit din nou in strada, sambata, pentru a protesta fata costurile ridicate ale nivelului de trai pentru clasa de mijloc, ei cerand reforme economice.

Proteste in Israel (6 august)Foto: Reuters

"I-am cerut profesorului Manuel Trajtenberg sa-mi trimita... solutii concrete, in cursul lunii septembrie, cat mai repede posibil...", a spus Netanyahu, potrivit unui comunicat remis de biroul sau de presa.

Manuel Trajtenberg, economist renumit, a fost desemnat saptamana trecuta de catre premierul israelian in fruntea unei comisii, formata din 14 experti, care sa vina cu propuneri de reforma, pentru a raspunde protestelor sociale fara precedent, declansate in urma cu o luna.

"Ne confruntam cu probleme complexe. Vrem sa ajungem la rezultate concrete, nu generalitati, ci solutii concrete la probleme concrete, pentru reducerea costului vietii si a inechitatilor sociale in Israel", a insistat Netanyahu.

Insa el a avertizat ca, in formularea acestor propuneri de reforma, comisia va trebui sa tina cont de "diferite constrangeri", inclusiv actuala fragilitate a economiei globale.

Premierul Netanyahu a facut aceste declaratii in cadrul sedintei saptamanale a cabinetului sau, dupa o serie de manifestatii de amploare ce au cuprins intreaga tara. Studenti, tineri si batrani israelieni au demonstrat sub sloganul "Poporul cere justitie sociala" si au solicitat Guvernului de la Ierusalim sa-si regandeasca reformele financiare, despre care au spus ca "strivesc" clasa de mijloc.

Sambata, intre 50.000 si 70.000 de israelieni din mai multe orase au protestat fata de costul ridicat al nivelului de trai. In urma cu o saptamana, aproape 250.000 de israelieni au iesit in strada, intr-una din cele mai mari demonstratii sociale din istoria Israelului.

Potrivit sondajelor, miscarea de protest este sustinuta de peste 80% dintre israelieni.