Rebelii kurzi din Turcia au revendicat sambata atentatul care a avariat joi seara un gazoduct iraniano-turc din estul Turciei si in urma caruia livrarile de gaz iranian au fost sistate, relateaza AFP.

"Rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au sabotat gazoductul, la cinci kilometri de provincia Agri, joi, in jurul orei 23.00", a anuntat aripa armata a organizatiei, intr-un comunicat dat publicitatii de agentia pro-kurda Firat.

In urma atacului, la conducta de gaz s-a produs o explozie, urmata de un incendiu puternic ce a fost stins abia vineri dimineata, iar vanele gazoductului au fost inchise.

Un responsabil din cadrul ministerului turc al Energiei a declarat vineri ca au fost incepute lucrarile de reparatie si ca acestea ar putea dura o saptamana, timp in care Turcia nu va primi gaz iranian.

Turcia primeste intre 15 si 18 miliarde de metri cubi de gaz pe zi prin gazoductul iranian, care leaga orasul Tabriz (din nord-vestul Iranului) de Ankara.

PKK, considerat o organizatie terorista de catre Ankara si de alte numeroase tari, desfasoara de peste 27 de ani actiuni armate pentru obtinerea autonomiei in sud-estul si sudul Turciei, cu majoritate kurda. Conflictul kurd din Turcia a facut peste 45.000 de victime, potrivit armatei.