Germania marcheaza sambata 50 de ani de la inceperea constructiei Zidului Berlinului, cand Estul comunist si-a inchis granitele, impartind orasul in doua timp de 28 de ani, relateaza BBC.

Comemorare 50 de ani de la construirea Zidului BerlinuluiFoto: Agerpres/AP

La Berlin are loc sambata o ceremonie de comemorare a evenimentului, un minut de reculegere fiind pastrat la ora 12.00, pentru a le aduce un omagiu celor care au murit in incercarea de a trece Zidul.

Constructia acestuia a inceput pe 13 august 1961, pentru a opri exodul spre vest al locuitorilor din Germania de Est comunista (RDG).

Initial un gard de sarma ghimpata, acesta a devenit un zid ce se intindea pe o lungime de 160 de kilometri. Peste 300 de turnuri de paza au fost ridicate pentru a-i observa pe cei care voiau sa evadeze, iar unele sectoare de-a lungul zidului erau minate.

In est era numit "zid de protectie anti-fascist", in vest - "zidul rusinii".

Intr-o cuvantare sustinuta sambata la Memorialul de pe Bernauer Strasse, strada ce se afla exact pe linia Zidului, devenita simbol al divizarii orasului, primarul Klaus Wowereit a declarat ca Berlinul comemoreaza "cea mai trista zi din istoria recenta".

La randul sau, presedintele tarii, Christian Wulff, a spus ca Germania de astazi poate fi mandra de "dorinta irepresibila pentru libertate a est-germanilor si solidaritatea vest-germanilor cu acestia".

Cancelarul german Angela Merkel, care a luat de asemenea parte la ceremonie, a crescut ea insasi in Germania de Est.

Numarul celor care au murit incercand sa treaca Zidul este inca disputat - se stie ca cel putin 136 de persoane au fost ucise de graniceri, insa asociatiile victimelor sustin ca bilantul acestora este mai mare de 700.

Desi Zidul a fost daramat in 1989, acesta ramane pentru unii germani un simbol al continuei divizari economice dintre vestul mai bogat si estul mai sarac, noteaza BBC.