Sase din noua candidati republicani la alegerile interne pentru desemnarea viitorului prezidentiabil vor participa in acest week-end la ceea ce este considerat a fi primul test major inaintea competitiei din 2012: The Ames Straw Poll, scrie Washington Post in editia online. Dar ce este Ames Straw Poll? De ce este atat de important? Asa numitul straw-poll sau vot formal nu are rezultate obligatorii, nu este un vot propriu zis ci mai degraba un indicator. Alegerile interne propriu zise care vor desemna viitorul candidat al republicanilor la prezidentialele din 2012 vor avea loc abia peste sase luni.

Romney, Perry, Bachmann, Huntsman Jr., Santorum, Pawlenty, Gingrich, CainFoto: Colaj foto

Potrivit Washington Post, primul s-a tinut in 1979, cunoscut sub numele de Iowa Straw Poll - si este o actiune de colectare de fonduri pentru Partidul Republican din statul Iowa. Descris deseori drept un hibrid intre o competitie locala si o conventie politica, straw poll este un vot acordat exclusiv de catre activistii republicani din statul Iowa.

Ames este un orasel din Iowa de circa 50.000 de locuitori, situat in partea centrala a Statelor Unite.

Ames Straw Poll este considerat in general drept un indicator timpuriu a fortei candidatilor la prezidentiale in primele campanii locale (caucuses) si, in consecinta, in competitia care urmeaza pentru desemnarea candidatului la prezidentiale.

Cum campaniile tin, in general, de primul impuls - emotia determina colectarea de fonduri si alte chestiuni - iar Ames este locul unde au loc schimbari semnificative sub imperiul impulsului, noteaza Washington Post. Trei dintre ultimii cinci castigtori la Ames Straw Poll au castigat caucus-ul (adunari ale alegatorilor) din Iowa - George W.Bush in 1999, Bob Dole in 1995 si Georghe H.W. Bush in 1979 - si toti cu exceptia lui Bush senior au fost nominalizati canidati ai Partidului Republican (GOP - Grand Old Party).

Cum functioneaza?

Potrivit Washington Post, candidatii rezerva spatii la intalnirea cu alegatorii - pozitiile principale fiind mai scumpe - unde de pot prezenta, si le platesc acestora transportul la Ames pentru a-i putea vota. Pentruy straw poll-ul din 2011, senatorul republican Ron Paul (Texas) are cel mai ravnit loc - o proprietate din apropierea conventiei unde va avea loc votul propriu zis. A platit pentru ea 31.000 de dolari.

Fiecare dintre candidati se adreseaza apoi alegatorilor.

Alegatori isi exprima un vot pentru candidatul preferat, care sunt numarate la fel ca la alegerile preliminare. Spre deosebire de alte straw-polls, la acesta doar rezidentii din statul Iowa au dreptul sa participe.

Cine participa?

Sase dintre cei nou candidati importanti la alegerile preliminare din Partidul Republican si-au rezervat spatii in Ames si sunt activi in competitia pentru straw poll. Ei sunt senatorii Ron Paul (Texas) Michele Bachmann (Minnesota), fostul guvernator din Mennesota Tim Pawlenty, omul de afaceri Herman Cain, fostul senator Rick Santorum (Pa) si Thaddeus McCotter (Michigan)

Buletinele de vot includ trei candidati importanti care nu-si fac campanie in mod activ pentru straw poll: fostul guvernator de Massachusetts Mitt Romney, fostul guvernator din Utah Jon Huntsman si fostul House speaker Newt Gingrich. Campania dusa de Romney si Huntsman a diminuat importanta evenimentului din Iowa - focalizand in loc pe alegerile preliminare din New Hampshire.

Doi potential candidati care nu s-au inscris inca in cursa - Guvernatorul Texasului Rick Perry si fostul guvernator de Alaska Sarah Palin - nu sunt inscrisi pe buletinele de vot dar ar putea castiga suficienta sustinere in calitate de writte-in candidates (exista aceasta optine conform careia candidati ale caror nume nu apar inscrise pot fi totusi votati prin scrierea numelui pe buletinul de vot).

Ce e de urmarit?

  • Va reusi Pawlenty sa obtina cresterea necesara in conditiile in care multi cred ca are nevoie de sansa pentru a castiga caucusul? Sau cresterea lui Bachmann in sondaje va pune capat sperantelor sale de a castiga alegerile in acest stat?
  • Va reusi Paul, care in general performeaza bine in straw - polls gratie sustinerii sale active de catre libertarieni (este considerat ideologul Tea Party) sa-si extinda sustinerea in randul republicanilor mainstream?
  • Va reusi Perry, ai carui sustinatori cheltuiesc deja fonduri in Iowa, sa castige suficienta sustinere intr-un stat care ar putea fi vital pentru viitoarea sa campanie?

Joi seara a avut loc in Iowa o dezbatere cu sapte dintre candidatii republicani in alegerile preliminare pentru desemnarea viitorului candidat la prezidentiale. Dezbaterea, desfasurata intr-o sala a Universtatii din Iowa, a avut loc pe fondul intensificarii campaniei republicanilor. Cei opt candidati l-au criticat in bloc pe Barak Obama, concentrandu-se in mod special pe politicile sale economice si pe problema somajului.

Potrivit Newsmax, in timpul dezbaterii, care a durat doua ore, certurile dintre Pawleny si Bachmann (rivali in Minnesota) i-au permis lui Romney, considerat favorit, sa-si pastreze avansul si sa ramana desupra conflictelor dintre rivalii sai.

Surse: Washington Post, Newsmax, New York Times