​Politia din Marea Britanie se pregateste vineri sa puna stapanire pe strazile din orase, pentru a preintampina orice scandal sau act de violenta care ar putea fi provocat de consumul de alcool la sfarsit de saptamana, relateaza Reuters. In Londra, circa 16.000 de politisti, fata de numarul obisnuit de 2.500, vor ramane in serviciu, a anuntat Politia Metropolitana.

Politisti in Londra, in timpul revoltelorFoto: Agerpres/AP

Chiar si in vremuri obisnuite, vandalismul si violenta provocate pe fondul alcoolului sunt obisnuite in orasele britanice.

Premierul David Cameron a afirmat ca raspunsul initial al politiei la violentele care s-au intins pe durata a 4 seri a fost "nepotrivit". Politia, care se confrunta cu numeroase disponibilizari in cadrul masurilor de austeritate, a reactionat. "Faptul ca politicienii au decis sa se intoarca (din vacanta) este irelevant in ceea ce priveste tacticile care erau puse in aplicare", a declarat Huge Orde, seful asociatiei ofiterilor de politie.

Peste 1.200 de persoane au fost arestate. Intre acestea, un baiat de 15 ani a fost adus de politie de mama sa , iar o tanara, Natasha Reid, 24 de ani, s-a predat politiei pentru ca, potrivit spuselor avocatului sau, nu mai putea sa doarma din cauza sentimentului de vinovatiei provocat de faptul ca furase un televizor.

Tribunalele au lucrat toata noaptea de joi spre vineri pentru a procesa cazurile, care variaza de la atac , act de violenta pana la furtul unei sticle de apa.

Trei oameni au fost ucisi in Birmingham, dupa ce o masina a intrat in ei cand incercau sa opreasca vandalii. Un barbat a fost impuscat mortal in timpul violentelor din Croydon, Londra, iar un alt barbat, in varsta de 68 de ani, a murit din cauza ranilor pe care le-a suferit dupa ce a fost atacat cand incerca sa stinga un foc.