Printre suspecti de jafuri si vandalism arestati de politia britanica in tulburarile din ultimele zile se numara un bucatar de mancare organica, liceeni si studenti eminenti sau un angajat al operei, lucru care ofera o "imagine surprinzatoare" a persoanelor implicate in violente, transmite AFP. "In timp ce multi dintre acestia par sa se incadreze unei imagini a tinerilor din familii destramate, marginalizati de societate, primele audieri de la tribunal sugereaza o participare mai larga".

Huligani in BirminghamFoto: Reuters

Conform cifrelor, 1590 de persoane au fost arestate pana in prezent in intreaga tara.

La Londra, numarul celor arestati a ajuns la 888 de persoane, oficialii punand deja sub acuzare 237 dintre ele.

Printre cei care au ajuns in fata judecatorilor se numara:

* Fitzroy Thomas (43 de ani), un bucatar de mancare organica, acuzat ca, impreuna cu fratele sau Ronald (47 de ani), a spart un restaurant Nando in Clapham, sudul Londrei. Cei doi au pledat nevinovat si au ramas in detentie.

* Nan Asante (19 ani), recent angajat ca supraveghetor la o opera din districtul londonez Holland Park. A pledat nevinovat la acuzatia ca a jefuit un supermarket.

* Banye Kanon (20 de ani), student la Essex University.

* un baiat in varsta de 17 ani care studiaza mecanica, acuzat ca a furat dintr-un magazin de haine. Mama lui "il va pedepsi cand el va ajunge acasa", a declarat avocatul sau pentru AP

* o balerina de 17 ani din Croydon, prinsa furand doua televizoare

* printre suspectii de vandalism se numara un angajat social si soferul unui camion.

Implicarea acestora in violente nu va face decat sa adanceasca dezbaterea legata de cine a participat la tulburari si cine le-a provocat, asa cum scriu si cei de la The Guardian: "Nu exista un raspuns simplu la intrebarea: cine sunt vandalii?"

Potrivit publicatiei britanice, citate de AFP, in timp ce multi tineri scandalagii provin din zonele sarace, huliganii apartin unor grupuri rasiale diferite, varstele celor implicati variaza de la cei minori (cel mai tanar retinut este un baiat de 11 ani din Romford, Essex, el furand un cos de gunoi) la persoane adulte, de peste 40 de ani. In plus, la violente au luat parte si numeroase femei.

Comentatori britanici afirma ca in violente se poate vedea o motivatie oportunista - in timp ce politistii au pierdut conhtrolul, multi s-au repezit sa fure din magazine.

Fara indoiala insa ca bandele de tineri din zone sarace au fost unii dintre principalii participanti la tulburari, lucru care i-a facut pe analisti sa afirma ca efecul societatiii de a integra comunitatile sarace a reprezentat o cauza a protestelor.

Alti experti au respins argumentele potrivit carora conditiile sociale au jucat un rol si au cerut pur si simplu ca huliganii sa fie pedepsiti. "Tulburarile nu sunt legate de chestiuni sociale mai largi sau despre saracie. E vorba de jafuri. Iar afacerile, casele si modul de viata al oamenilor sunt distruse in acest proces", a declarat fostul candidat la Parlament Shaun Bailey, citat de The Sun.