Postul de radio BBC Radio 4 a realizat miercuri un interviu ca cativa vandali din Manchester, preluat de cotidianul Telegraph. "Inchisoriile sunt supra-populate? Ce imi vor face? Imi vor da un ordin de restrictie? Pot sa traiesc cu asta", spune unul dintre demonstranti, in timp ce altul afirma: "Voi continua sa fac asta in fiecare zi pana voi fi prins".

Violente in Marea BritanieFoto: Reuters

Interviul de doua minute "dezvaluie logica tinerilor jefuitori din Manchester", potrivit celor de la ConservativeHome. Blogul afirma ca declaratiile acestora indica faptul ca decizia lor de a merge in Manchester ca sa fure a fost "rationala si calculata".

Iata cateva dintre declaratile facute de vandali:

* sistemul de justitie nu este suficient de amenintator pentru a-i impiedica pe tineri: "Inchisoriile sunt supra-populate? Ce imi vor face? Imi vor da un ordin de restrictie (ASBO)? Pot sa traiesc cu asta".

* o parte din motivatia lor e aceea ca guvernul nu mai controleaza lucrurile: "deoarece daca s-ar fi aflat, nu am mai fi putut sa facem asta, nu-i asa?"

* numarul mic de arestari este o motivatie: "Guvernul a esuat, nu? Cati oameni au arestat cu adevarat? Zece. Nu ma deranjeaza. Voi continua sa fac asta in fiecare zi pana cand voi fi prins".

* motivatia de a face bani rapid: "fur pentru ca nu vreau sa ratez sansa de a face rost de lucruri gratis care valoreaza o gramada de bani".

* o alta motivatie sunt familiile lor care nu au putere sa-i potoleasca: "Am vorbit cu cineva din familie. Mi-a spus sa ma duc acasa, ca am probleme. I-am spus nu si pur si simplu am inchis telefonul. Familia nu poate sa ajunga in oras, nu poate sa ma prinda si, atunci cand voi ajunge acasa, nu mi se va intampla nimic, nu voi fi pedepsit sau certat. Poate ca voi fi certat dar asta va fi totul, voi trai cu asta si voi continua sa o fac.