Insurgentii talibani din Afghanistan care au doborat cu rachete un elicopter in care se aflau soldati din trupele de elita Navy SEAL au fost ucisi, a declarat miercuri un general american, transmite Reuters. Generalul John Allen a spus ca trupele internationale au aflat locul unde s-au ascuns militantii si au lansat un atac aerian asupra loc.

Elicopter american in KabulFoto: Agerpres

Allen, care este comandantul suprem al fortelor aliate din Afghanistan (International Security Assistance Force), a facut aceste afirmatii in timpul unei conferinte de presa desfasurata la Washington.

Un comunicat al ISAF a precizat ca in bombardamentul lansat de aliati a fost omorat liderul taliban Mullah Mohibullah si insurgentul care a tras racheta ce a doborat elicopterul CH-47 Chinook.

In noaptea de vineri spre sambata, un elicopter ce transporta soldati americani din trupele de comando a fost doborat cu rachete de talibani. 37 de persoane, intre care cel putin 20 de soldati din unitatea de elita Navy SEAL care l-a ucis pe liderul terorist Osama bin Laden, si-au pierdut viata dupa ce aparatul NATO s-a prabusit in estul Afganistantului, intr-o zona controlata de militantii islamisti.

In incident si-au mai pierdut viata si sapte soldati afgani.

Potrivit informatiilor, aparatul a fost doborat cu o racheta de catre insurgentii talibani.

Luni, un oficial afgan a spus ca "in prezent se confirma ca elicopterul a fost doborat si a fost o capcana intinsa de un comandant taliban". Elicopterul a fost atacat din ambele parti ale unei vai, singura cale de acces spre districtul Sayd Abad din Wardak, controlat de talibani. "Talibanii stiau ce pe ce ruta va merge elicopterul", a spus ofiocialul, afirmand ca rebelii "au ocupat pozitii pe ambele parti ale vaii, in munti, si, cand elicopterul s-a apropiat, l-au atacat cu rachete si alte arme moderne".

Sambata, doi oficiali americani au confirmat, sub protectia anonimatului, ca in elicopterul atacat se aflau 22 de membri din SEAL Team 6, unitatea de comando secreta a marinei care l-a ucis pe bin Laden, in mai 2011. In aparat se mai aflau trei controlori aerieni din Air Force, sapte soldati afgani, un caine si instructorul sau, un translator, precum si echipajul ce apartinea 160th Special Operations Aviation Regiment.

FoxNews nu a precizat daca printre soldatii morti sambata se afla si cei care au luat parte la uciderea sefului retelei Al-Qaeda, la inceputul lunii mai 2011, insa surse oficiale au afirmat ca "este putin probabil" sa fie vorba de aceeasi militari.

Sursele au precizat ca incidentul de vineri noaptea reprezinta cea mai mare pierdere de vieti omenesti inregistrata vreodata de unitatea SEAL Team Six, cunoscuta sub numele de The Naval Special Warfare Development Group.