Un om sta si plange langa masina carbonizata in urma uneia dintre numeroasele razmerite. Imaginea lui spune totul: traieste din greu si, cel mai probabil, masina nu era asigurata. Ea facea diferenta intre el si cei care se revolta vocal. Cateva zile mai tarziu, o alta imagina face turul presei londoneze: un batran care face comert cu mobila de cinci generatii a pierdut totul. Sta trist incadrat de doi tineri, probabil nepotii sai. Magazinul sau din Croyton a fost incendiat; imaginea imensei cladiri arzand le-a amintit multor londonezi de cel de-al doilea razboi mondial, cand cladirile se prabuseau sub teroarea bombelor "parasutate" de aviatia germana. Astazi imaginea nu arata cu mult diferit, insa atacatorul nu mai raspunde comenzilor unui dictator nebun ci reactioneaza violent la presiunea pe care o simte, scrie Dan Diaconu pe Trenduri economice.

Privind din celalalt punct de vedere, lucrurile par a avea o justificare. Putini tin minte ca, in urma atacurilor teroriste de le metroul londonez, politia a inceput sa aiba un comportament abuziv atat cu cine trebuie cat si cu cine nu trebuie. Daca va mai amintiti, atunci politia a reusit performanta sa omoare un tanar brazilian absolut nevinovat doar pentru ca semana cu portretul robot al unui terorist. Ce s-a intamplat in urma acelui incident? Mai nimic. In urma cu cateva zile, un alt tanar a fost impuscat total aiurea de politie. N-avea nicio vina si initial politia a incercat sa musamalizeze incidentul. Aceasta a fost picatura care a aprins periferia infometata. In general sunt tineri, proveniti din familii de imigranti, la a doua sau a treia generatie. Dincolo de frustrarile generatiilor trecute, sufera din cauza presiunii sociale careia trebuie sa-i faca fata. Sunt saraci care au mostenit obiceiurile parintilor lor, obiceiuri ciudate pentru cei din jur. Nimeni nu inteleg de ce insista sa se inchine la ore fixe, de ce femeile lor umbla acoperite, de ce poarta turbane ciudate, de ce-si lasa barbi s.a.m.d. Dar cel mai greu e ca nimeni nu intelege ca ei nu mai sunt parintii sau bunicii lor. Ei sunt cetateni cu acte-n regula care nu mai pot indura umilintele peste care au trecut ai lor parinti sau bunici.

A fost mult timp un razboi inabusit din fasa. Un individ din aceasta categorie se razbuna scriind un graffiti jignitor sau spargand o vitrina. Era pe loc arestat, iar totul parea a se rezolva. Cu toate ca la nivelul societatii lucrurile pareau OK, tensiunea crestea la cote inimaginabile. A explodat in urma cu ceva ani in Franta.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.