Presedintele american, Barack Obama, i-a sunat luni pe premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, si pe omologul sau italian, Silvio Berlusconi, pentru a discuta despre criza mondiala a datoriilor, au anuntat Guvernele spaniol si italian, citate de AFP.

Intr-o conversatie telefonica, Zapatero si Obama "au evidentiat necesitatea de a lucra in mod coordonat pentru a consolida cresterea economica si a evita o incetinire" a economiei, au anuntat serviciile premierului spaniol intr-un comunicat. Presedintele american a discutat si cu Berlusconi, citeaza Mediafax.

"Situatia pe pietele financiare in Statele Unite si Europa a fost in centrul conversatiei lor cordiale", a precizat comunicatul publicat de Guvernul italian. Anuntul privind aceste conversatii a intervenit dupa discursul lui Barack Obama, care a aparat creditul Statelor Unite, al carui rating a fost redus vineri de agentia Standard & Poor's. Presedintele american a subliniat ca SUA merita in continuare ratingul AAA si ca problemele economice "pot fi rezolvate".

Liderii mondiali si-au multiplicat contactele, in conditiile in care Bursele occidentale au cedat panicii dupa reducerea ratingului SUA pentru prima data in istorie.