Rusia a marcat astazi implinirea a trei ani de razboi cu Georgia, spunand ca nu va reinnoi relatiile cu Tbilisi atat timp cat la conducerea tarii se afla un presedinte "prost crescut" si "patologic", informeaza Reuters.

Buletinele de stiri rusesti au abundat in imagini ale razboiului din 2008 si l-au aratat pe presedintele rus Dmitri Medvedev inspectand baza militara Molkino din sudul Rusiei, unde a laudat trupele care au luptat in conflictul pentru respingerea "agresorului" georgian. Ministrul afacerilor externe din Rusia, Sergei Lavrov, a subliniat faptul ca Moscova nu va mai avea legaturi directe cu Tbilisi atat timp cat Mikheil Saakashvili este presedinte.

"Nu vrem sa avem legaturi cu un om care a dat ordin de a omora trupele de mentinere a pacii si care a ordonat uciderea de civili, inclusiv cetateni rusi", a declarat Lavrov presei moscovite. "Saakashvili este, desigur, un caz patologic si o anomalie in randul poporului georgian. El este in mod clar foarte prost crescut...Noi nu asociem poporul georgian cu aceasta persoana", a adaugat ministrul rus de externe.

Sergei Lavrov l-a acuzat, de asemenea, pe presedintele georgian de faptul ca "viseaza basme" in legatura cu ceea ce s-a intamplat in perioada premergatoare razboiului, in care fiecare parte acuza alta parte.

In capitala Georgiei, Saakashvili si Patriarhul Ortodox Ilia II au depus o coroana de flori in cimitirul unde sunt inmormantati militarii ucisi in timpul razboiului din 2008. Mikheil Saakashvili a vorbit cu rudele victimelor de razboi, dar nu a facut nici o declaratie reporterilor de la fata locului.

Relatiile dintre cele doua foste state sovietice raman tensionate in contextul in care Rusia a oprit un atac al Georgiei asupra regiunii separatiste Osetia de Sud. Tbilisi spune ca Moscova ar fi provocat conflictul. Conflictul politic dintre Moscova si Tbilisi asupra Osetiei de Sud si regiunii separatiste Abhazia ramane deschis, mai ales ca Rusia le recunoaste ca state independente.