Australianca Nancy Wake, celebra spioana a Aliatilor si unul dintre cei mai decorati agenti secreti din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, pentru rolul avut in Rezistenta franceza, a murit duminica, la Londra, la varsta de 98 de ani, informeaza The Independent. In timpul razboiului, ea a fost supranumita "Soarecele alb" de catra Gestapo, datorita abilitatii cu care reusea de fiecare data sa scape de militarii nazisti.

Nancy Wake in 1945Foto: Agerpres/AP

"Nancy Wake a fost o femeie cu un curaj si o ingeniozitate exceptionale, ale carei actiuni indraznete au salvat vietile a sute de persoane din fortele aliate si au contribuit la inlaturarea ocupatiei naziste din Franta", a declarat prim-ministrul Australiei, Julia Gillard.

Instruita de serviciile britanice de spionaj si sabotaj, Wake a ajutat la inarmarea si indrumarea a peste 7.000 de luptatori ai Rezistentei franceze pentru a actiona impotriva trupelor germane.

In timp ce distribuia arme, bani si documente secrete in Franta ocupata de nazisti, ea a reusit sa scape de nenumarate ori fara a fi prinsa, ajungand astfel in fruntea listei celor mai cautate persoane de catre Gestapo.

"Au numit-o "Soarecele alb" pentru ca de fiecare data cand pareau sa-i dea de urma... ea disparea din nou", a declarat Peter FitzSimons, biograful sau.

"Era si o femeie frumoasa. Germanii cautau pe cineva care arata ca ei: agresiv, un barbat inarmat - iar ea nu era asa", a povestit FitzSimons.

Pentru faptele sale din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Franta a decorat-o cu cea mai inalta distinctie militara - "Legiunea de Onoare", precum si cu trei Cruci de Razboi si cu Medalia Rezistentei; Statele Unite i-au conferit "Medalia Libertatii", cea mai inalta distinctie civila americana, in timp ce Marea Britanie i-a incredintat Medalia George. De asemenea, in 2004, ea a fost numita companion al Ordinului Australiei.

Nancy ar fi implinit pe 30 august varsta de 99 de ani. Potrivit dorintei sale, trupul sau va fi incinerat iar cenusa va fi imprastiata, primivara viitoare, desupra orasului Montlucon (centrul Frantei), unde ea a luptat in 1944, intr-un asalt eroic asupra sediului local al Gestapoului.