Inotatoarea americana Diana Nyad, in varsta de 61 de ani, a plecat duminica inot din Cuba intr-o cursa care ar trebui sa dureze 60 de ore, pe o distanta de 164 de kilometri, relateaza Daily Telegraph.

Inotatoarea Diana Nyad sare in apa in HavanaFoto: Reuters

Nyad s-a lansat intr-o mare calma duminica seara, dupa ce a asteptat ca vanturile din timpul zilei sa treaca, si spera sa ajunga miercuri in Key West, Florida. Ea va fi insotita pe parcursul calatoriei de o echipa de 45 de oameni.

Meteorologii i-au prezis conditii bune de inot, fara vant, in stramtoarea care leaga Florida de Cuba.

Curajoasa inotatoarea se afla la a doua incercare pentru a strabate aceasta distanta. In 1978, cand avea 28 de ani, Nyad a fost nevoita sa renunte din cauza vanturilor si valurilor.

Cursa a fost reusita in mai 1997 de catre australianca Susan Maroney, insa spre deosebire de aceasta, Nyad va inota fara cusca anti-rechini, desi apele stramtorii sunt pline de rechini.

In locul acestei masuri de precautie, Nyad va fi protejata de un camp electric si scafandri care vor supraveghea si alunga rechinii daca incearca sa se apropie.

La fiecare ora si jumatate, ea se va opri si se va odihni, timp in care se va hrani cu o mixtura lichida de proteine predigerate si, ocazional, va manca o banana sau o inghititura de unt de arahide.

Negocierile cu SUA si Cuba au durat mai mult de un an pana cand ambele au acceptat cursa epica a lui Nyad, potrivit BBC.

Nyad a afirmat ca spera ca varsta la care a ales sa faca aceasta cursa-record sa le arate oamenilor ca pot realiza multe lucruri chiar si la peste 60 de ani. Ea a mai stabilit si alte recorduri, in tinerete: in 1975 a inotat in jurul Manhattan-ului in mai putin de 8 ore si a parcurs distanta de 160 km intre Bimini si Florida in 1979.