Sute de mii de israelieni, un sfert de milion dupa estimarile organizatorilor, au protestat sambata seara fata de costurile ridicate ale nivelului de trai pentru clasa de mijloc, intr-una din cele mai mari demonstratii sociale din istoria Israelului, relateaza CNN. Manifestatii de amploare au avut loc in mai multe orase din intreaga tara, cel mai mare miting desfasurandu-se in Tel Aviv. "Guvernul trebuie sa ne ia in serios", a afirmat unul dintre demonstranti.

Proteste in Israel (6 august)Foto: Reuters

Studenti, tineri si batrani israelieni au demonstrat sub sloganul "Poporul cere justitie sociala". Demonstrantii au solicitat Guvernului de la Ierusalim sa-si regandeasca reformele financiare, despre care au spus ca "strivesc" clasa de mijloc. Manifestantii sustin ca e vorba de o miscare la nivelul comunitatilor, si nu una legata de o anumita ideologie politica.

CNN noteaza ca atmosfera a fost uneori de carnaval, unii manifestanti fiind imbracati in clowni, in timp ce altii cantau si loveau in tobe. Mesajul insa a fost unul serios, asa cum a declarat una dintre participantele la miting, Noga Klinger: "Clasa de mijloc din Israel constata ca e dificil sa traiesti aici, e dificil sa ai copii, e foarte greu sa gasesti un apartament potrivit. Pur si simplu nu mai putem sa suferim, trebuie sa iesim in strada si sa protestam".

Potrivit Biroului Central de Statistica din Israel, pretul unui apartament cu trei camere a crescut cu peste 40% din 2007.

In ciuda unei economii puetrnice, a unui somaj de doar 5.7% si a unei cresteri economice de 4.7% in 2010, clasa de mijloc israeliana sustine ca este abandonata. "Tot timpul supravietuim, in loc sa traim", a declarat o alta manifestanta, care l-a acuzat pe premierul Benjamin Netanyahu ca ofera banii contribuabilor "magnatilor si bogatasilor. Nimic nu se intoarce la noi".

Intr-o incercare de a reduce presiunea publica, seful Executivului israelian a anuntat saptamana trecuta un plan de creare a unei comisii care sa gaseasca mijloace de a usura povara financiara pentru cetateni. Manifestantii nu s-au aratat insa prea impresionati, unul dintre ei declarand ca guvernul "va trebui sa ne ia in serios".

Protestele au inceput la 14 iulie, cand un grup de activisti a instalat corturi intr-un cartier prosper din centrul orasului Tel Aviv. Imediat, mii de corturi au aparut in alte zeci de orase, protestatarii cerand locuinte la preturi accesibile si facand apel la justitie sociala.

Duminica trecuta, dupa proteste ample desfasurate cu o seara inainte in intreaga tara, Guvernul din Israel a spus ca unele reforme cerute ar putea duce la crize economice precum cele din tari europene si SUA.