​Italia a inaugurat, sambata, prima sa plaja publica destinata exclusiv nefumatorilor, in statiunea Bibione din apropierea Venetiei, anunta AFP. Plaja pe care accesul fumatorilor este interzis are aproximativ 1.000 de metri patrati. Potrivit autoritatilor italiene, in Europa mai exista o singura astfel de plaja - cea din La Ciotat (Franta), in apropiere de Marsilia.

Primarul Pasqualino Codognotto a explicat ca aceasta plaja reprezinta, deocamdata, doar "o incercare": "Este o initiativa experimentala, nascuta din dorinta de a avea o plaja curata si din dorinta de a fi sanatosi. Nu exista nicio lege care sa prevada sanctiuni pentru cei care fumeaza pe plaja".

Primarul a mai spus ca a primit deja o multime de scrisori si mail-uri de la cetateni italieni si de la turisti care au dorit sa il felicite pentru initiativa: "O femeie mi-a scris pentru a-mi spune ca nu auzise pana acum de Bibione, insa isi doreste sa isi petreaca aici vacanta de anul viitor. Trebuie sa gandim plajele ca pe niste mari locuri publice, si atunci cu siguranta trebuie sa existe si spatii dedicare nefumatorilor".

Initiativa a starnit insa si critici, presedintele Federatiei italiene a producatorilor de tutun declarand ca desi este vorba despre un experiment, acesta i se pare totusi "excesiv".