Premierul din Kosovo, Hashim Thaci, a anuntat vineri un acord cu NATO cu privire la cele doua puncte de frontiera din nord, unde s-au inregistrat conflicte recent, informeaza AFP.

"Guvernul a ajuns la un acord pentru gestionarea situatiei de la frontiera. Kosovo a reusit sa stabileasca un control total asupra frontierelor", a subliniat Thaci.

Conform acordului, punctele de frontiera vor fi redenumite zone de securitate militara si urmeaza sa fie securizate de trupe KFOR.

Thaci a adaugat ca acordul va permite mentinerea embargoului comercial asupra produselor din Serbia, stabilit pe 20 iulie.

Serbia a impus un embargo vizand produsele kosovare, dupa proclamarea independentei Pristinei in 2008, pe care Belgradul nu o recunoaste.

Nordul Kosovo, unde locuiesc in majoritate sarbi care nu recunosc autoritatea de la Pristina, a devenit scena unor tensiuni si violente, dupa ce Pristina a hotarat impunerea unui embargo asupra produselor din Serbia.

Incercarea Kosovo de a prelua controlul a doua puncte de frontiera cu Serbia pe 25 iulie a provocat furia sarbilor, iar fortele NATO au intervenit, dupa ce unul dintre posturi a fost incendiat.

In acest context, NATO a solicitat marti suplimentarea trupelor Kfor cu inca 500 de soldati. In prezent, Kfor cuprinde circa 6.000 de militari.