O operatiune a serviciilor de informatii care ar fi putut, teoretic, sa previna atentatele teroriste de la 11 septembrie, a fost blocata de administratia lui Bill Clinton si nu a putut fi pusa in practica din cauza lipsei de cooperare intre CIA, FBI si Agentia Nationala de Securitate (NSA) din SUA, arata un articol care urmeaza sa apara in revista Vanity Fair, potrivit CBS News.

"Operatiunea Foxden" consta intr-un plan ce presupunea ca o firma de telecomunicatii americana, infiintata de o sursa FBI afgano-americana, sa castige un contract pus la dispozitie de guvernul taliban aflat la putere si sa instaleze cabluri de telefonie mobila si internet in intreaga tara, in contextul in care Afganistanul oferea un spatiu ideal pentru Al-Qaeda.

Reteaua urma sa fie conectata la sediul NSA din Fort Meade, care ar fi putut lista fiecare telefon facut de fiecare utilizator, numarul la care se suna si inregistrarea apelului.

"De ce nu am pus-o in aplicare? Pentru ca nu ne-am putut pune de acord", i-a dezvaluit un fost oficial CIA reporterului Vanity Fair.

Talibanii au semnat un acord in iunie 1999 prin care oferea sursei FBI monopol pe reteaua de telefonie mobila din Afganistan, pentru 15 ani. Insa luna urmatoare, presedintele Bill Clinton a semnat un ordin prin care americanilor li se interzicea sa faca afaceri cu talibanii. Atat FBI cat si NSA au incercat sa obtina o derogare, insa nu au reusit.

Cand s-a implicat si CIA in ianuarie 2000, planul era deja scufundat in birocratia agentiilor de informatii care il reevaluau, pana la expirarea mandatului lui Clinton.

In tot acest timp, talibanii erau nerabdatori sa primeasca telefoane.

"Eram in nenorocitul Kabul, intrebandu-ma unde naiba este echipamentul de telefonie mobila, evitand întrebările ministrului taliban al Comunicaţiilor", a declarat manangerul companiei. "Insa nu am putut sa ii raspund. A fost un cosmar."

SUA vor comemora pe 11 septembrie 10 ani de la atacurile asupra Turnurilor gemene de la World Trade Center.