Justitia germana a acordat joi peste 3.000 de euro despagubiri ucigasului unui copil, motivand ca politia l-a amenintat cu "suferinte inimaginabile" pentru a-l face sa marturiseasca unde este victima, relateaza AFP.

Magnus Gäfgen a fost condamnat la inchisoare pe viata in iulie 2003 pentru ca a rapit si apoi l-a ucis pe Jakob von Metler, in varsta de 11 ani, fiul unui bogat bancher, caruia i se ceruse o rascumparare de un milion de euro.

Magistratii din Frakfurt au motivat decizia de a acorda despagubiri prin faptul ca demnitatea umana a lui Gäfgen a fost grav afectata in timpul interogatoriului din 2002.

Politistii l-au amenintat cu "suferinte inimaginabile" daca nu le spunea unde se afla victima, pe care sperau sa o gaseasca in viata. Suspectul a marturisit in cele din urma unde ascunsese cadavrul.

Modul de actiune al anchetatorilor reprezinta "o grava atingere" a drepturilor omului si nu poate fi compensat de o maniera satisfacatoare decat prin plata de despagubiri, a declarat judecatorul Christoph Hefter.

Criminalul solicitase despagubiri in valoare de 10.000 de euro. Cei doi politisti care l-au interogat atunci au fost condamnati in 2004 la amenzi cu suspendare.

In iunie 2010, Germania fusese condamnata de Marea Camera a Curtii Europene pentru drepturile Omului de la Strasbourg pentru "tratament inuman" (articolul 3 al Conventiei Europene a drepturilor omului) in acest dosar.