Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak s-a declarat nevinovat in fata tribunalului din Cairo privind acuzatiile de abuz in serviciu, coruptie si uciderea protestatarilor din timpul revoltelor din februarie, informeaza RIA Novosti.

Hosni Mubarak, judecat la CairoFoto: Reuters

"Resping toate acuzatiile", a declarat fostul lider egiptean. Cei doi fii ai lui Mubarak, Gamal si Alaa, sunt si ei acuzati in acest proces, insa au pledat, de asemenea, nevinovati.

Fostul presedinte egiptean, in varsta de 83 de ani, s-a adresat tribunalului din Cairo de pe un pat de spital cu roti, in timp ce activistii din opozitie si sustinatori ai sai s-au incaierat si s-au batut cu pietre in fata instantei de la periferia Cairo.

Procesul lui Hosni Mubarak este vazut de multi egipteni ca un test al angajamentului pe care guvernul militar si l-a asumat in fata reformelor democratice.

Avocatul lui Mubarak, Farid el-Deeb, a facut mai multe cereri instantei care il judeca pe Mubarak, inclusiv un apel catre seful consiliul militar care asigura conducerea interimara a tarii, Generalul Mohamed Hussein Tantawi, de a fi martor in procesul fostului lider egiptean. Avocatul a mai cerut, de asemenea, interogarea a peste 1600 de persoane care urmeaza sa fie chemate la tribunal pentru a depune marturie.

Alaturi de Mubarak si fiii sai, mai sunt acuzati fostul ministru de interne Habib El-Adly si alti fosti oficiali din timpul mandatului lui Hosni MUbarak. Avocatul lui El-Adly a negat informatiile conform carora fostul ministru de interne ar fi implicat in uciderea a 850 de protestatari din Piata Tahrir, el declarand ca "inculpatul nu are nimic de-a face cu aceste acuzatii".

Peste 9000 de politisti au inconjurat Academia de Politie, locul unde a avut loc procesul, pentru a asigura securitatea in timpul procesului.