Un tanar din localitatea Angelholm, in sudul Suediei, a fost arestat dupa ce ar fi incercat sa construiasca un reactor nuclear in bucataria locuintei sale, transmite Businessinsider.com. Autoritatile suedeze au declarat pentru publicatia Helsingsborgs Dagblad ca se indoiesc ca barbatul de 31 de ani ar fi reusit sa construiasca reactorul.

Helsingsborgs Dagblad, ziarul care a publicat informatia in premiera, a scris ca suedezul a cumparat deseuri radioactive de la companii straine si a folosit componente de la un detector de fum. Businessinsider.com scrie ca vechile detectoare de fum contin material nuclear.

Barbatul a declarat ca a cheltuit in total intre 5.000 si 6.000 de dolari pentru proiectul sau.

Suedezul si-a dat seama ca proiectul sau este ilegal abia dupa ce a contactat Agentia nucleara din Suedia. Politistii l-au arestat imediat, iar materialele au fost confiscate. Ulterior, suedezul a fost eliberat.

"Am fost interesat mereu de fizica nucleara si fizica particulelor. Am citit multe carti despre aceste lucruri si am vrut sa vad daca functioneaza. M-am gandit la el doar ca la un experiment", a declarat el pentru Helsingsborgs Dagblad.

De altfel, pe blogul sau, "Richard's Reactor", suedezul a scris: "Proiectul meu este sa realizez un reactor nuclear functional. Nu pentru a produce elecrtricitate, ci doar din amuzament si sa vad daca e posibil sa separ atomi acasa".

Autoritatile suedeze au declarat ca se indoiesc ca barbatul de 31 de ani ar fi reusit sa construiasca reactorul.

Businessinsider.com. precizeaza ca nu e pentru prima data cand cineva incearca sa construiasca un reactor nuclear in propria locuinta. In 1994, un cercetas in varsta de 17 ani, David Hahn, a incercat acest lucru in casa mamei sale si a fost arestat. In 2007, el a fost retinut din nou dupa ce a incercat sa fure mai multe detectoare de fum din holul cladirii unde locuia.

Hahn avea mai multe rani pe fata, ce indicau expunerea la materiale radioactive.