Procesul in care fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak este judecat pentru fapte de coruptie, abuz de putere si reprimarea violenta a demonstratiilor care au dus la inlaturarea sa a inceput miercuri la Cairo, transmite Reuters. Mubarak, fostul sau ministru de interne Habib El Adly si sase adjuncti ai acestuia pot primi pedeapsa capitala daca se va demonstra in proces ca au ordonat politiei sa traga asupra manifestantilor. Fostul presedinte, care a negat acuzatiile, a fost adus la tribunal cu ambulanta. El se afla pe targa si conectat la perfuzii in sala de judecata. Impreuna cu el sunt judecate alte 10 persoane. Acuzatii sunt inchisi intr-o cusca, ca masura de protectie. Mubarak si fiii sai au pledat nevinovat.

Hosni Mubarak, judecat la CairoFoto: Reuters

Urmatoarea data a procesului este 15 august.

Hosni Mubarak (83 de ani) s-a aflat in ultimele luni sub stare de arest intr-un spital din Sharm-el-Sheik. Fostul presedinte are mai multe afectiuni cardiace, iar intemnitarea sa depinde de evolutia starii de sanatate.

Fostul lider egiptean a fost dus la tribunal cu salvarea si sta pe o targa in sala de judecata.

In cursul diminetii, Reuters a relatat, citand un oficial din domeniul securitatii, ca un convoi de ambulante si masini de escorta a parasit Sharm-el-Sheik, indreptandu-se spre aeroportul local, de unde Mubarak a fost transportat cu avionul la Cairo. Procesul lui Mubarak se va desfasura in cladirea unei Academii de Politie din capitala egipteana.

Potrivit procurorilor, Mubarak sufera de depresie, stare de oboseala, tahicardie, tensiune scazuta, iar toate acestea pot duce la stari de lesin si cresc riscul unui infarct. Medicii care il trateaza au declarat ca pe 18 iulie Mubarak s-a aflat pentru scurt timp in coma, iar in prezent refuza sa manance. Starea de sanatate precara a fostului presedinte este si o consecinta a operatiei suferite anul trecut in urma aparitiei unui cancer la stomac.

In cursul diminetii, in fata tribunalului au avut loc ciocniri intre sustinatorii si opozantii lui Mubarak.

Autoritatile au inceput deja condamnarea fostilor lideri egipteni pentru acuzatii de coruptie, abuz in functie si insusirea de fonduri. Pana acum, ministrii turismului, Zoheir Garranah, si internelor, Habib El Adly au fost condamnati la 5 si, respectiv 12 ani de inchisoare pentru delapidare.

Ministrul de finante este si el in faza de investigatie, ca multi alti apropiati ai presedintelui si fosti membri ai executivului.

Mubarak a renuntat la putere in februarie 2011, dupa cateva saptamani de proteste violente ale opozitiei. El este acuzat de coruptie, abuz de putere si reprimarea violenta a demonstratiilor care au dus la inlaturarea sa.

Potrivit cifrelor oficiale, 864 de civili au murit in demonstratiile din lunile ianuarie si februarie si mai mult de 6.000 de persoane au fost ranite.

Mubarak impreuna cu fiii sai Gamal si Alaa si un om de afaceri asociat familiei sunt judecati si intr-un proces de coruptie. Procesul se va desfasura sub protectie maxima si va fi televizat. Cei 11 inculpati implicati in cele doua procese vor aparea in fata justitiei inchisi intr-o cusca.