Anders Behring Breivik, extremistul de 32 de ani care a marturisit ca este autorul carnagiului din 22 iulie, din Norvegia, a cerut sa fie expertizat de un psihiatru japonez, care poate intelege mai bine decat un european conceptul de "onoare", a declarat avocatul sau, pentru cotidianul Dagens Naeringsliv, citat de AFP.

Breivik zambeste la iesirea din tribunalFoto: Reuters

"Clientul meu si-a exprimat dorinta unui expert japonez. Aceasta dorinta tine de conceptul sau de onoare - el considera ca un japonez il intelege mai bine decat un european", a afirmat avocatul Geir Lippestad.

Doi experti psihiatri norvegieni, Synne Soerheim si Torgeir Husby, au fost desemnati de tribunalul din Oslo sa decida daca Behring Breivik, care, potrivit avocatului sau, pare "dement", este responsabil din punct de vedere penal.

"Nu mi-a spus nimic legat de faptul ca va refuza sa discute cu acestia", a subliniat Lippestad, un avocat membru al partidului laburist, ales chiar de Behring Breivik.

Thomas Heggammer, un expert norvegian in terorism si islam, a aratat ca in manifestul sau de 1.500 de pagini publicat chiar inainte de crime Behring Breivik, care se considera un cruciat aflat in razboi cu islamul, era "fascinat de Japonia si de Coreea".

Pe baza primelor elemente disponibile legate de personalitatea lui Behring Breivik, mai multi psihiatri interogati de AFP considera ca acesta va fi declarat responsabil din punct de vedere penal, ceea ce va deschide calea unui proces si a unei pedepse cu inchisoarea, in locului internarii intr-un spital psihiatric.

In prezent, Norvegia pedepseste cu inchisoare pana la 21 de ani activitatile teroriste, dar Breivik ar putea primi peste 30 de ani daca va fi declarat vinovat si de crime impotriva umanitatii.

In 22 iulie, 77 de persoane au fost ucise de Anders Behring Breivik, care a marturisit atacurile, dar considera ca nu a comis nicio crima: opt in explozia unei camionete incarcata cu explozibil, in centrul capitalei Oslo, si 69 intr-un schimb de focuri care a durat aproape 80 de minute, intr-o tabara de vara a laburistilor pe insula Utoya.