Israel si Statele Unite incearca sa relanseze negocierile de pace cu palestinienii pe baza frontierelor dinaintea razboiului din 1967 daca cei din urma renunta sa ceara aderarea la ONU a statului palestinian, a declarat marti un inalt oficial israelian, citat de AFP.

"De mai multe saptamani, se fac eforturi pentru relansarea procesului de pace si reluarea negocierilor directe de pace intre Israel si palestinieni", a afirmat acest oficial, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

"Ideea este ca palestinienii sa renunte la proiectul lor de actiune unilaterala la ONU iar eforturile constau in elaborarea unui cadru care sa permita reluarea discutiilor", a adaugat sursa citata, care a precizat ca la originiea acestor eforturi, sustinute si de Cvartet (Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeana si ONU) se afla Washingtonul.

"In acest cadru, Israelul este pregatit sa se arate suplu si creativ", a adaugat acesta.

"Vorbim de al doilea discurs (al presedintelui american Barack) Obama, care afirma ca frontiera de negociat nu va fi cea care prevala in 1967. Este un discurs cu care ne putem acomoda", a adaugat el, facand referire la discursul sustinut de Obama in 22 mai in fata AIPAC, cel mai important grup de lobby pro-Israel din Statele Unite.

"Cadrul (discutiilor) va trebui sa prevada si alte elemente (...) in special ca obiectivul negocierilor este ca vor exista doua state pentru doua popoare si ca Israelul va fi recunoscut ca stat al poporului evreu", a continuat acest oficial de rang inalt.

"Israelul nu va reveni la frontierele din 1967 si noua frontiera care va fi negociata va trebui sa tina cont de realitatile create in cursul ultimilor 40 de ani", a concluzionat el, facand aluzie la coloniile evreiesti din Cisiordania si Ierusalimul de Est.

Citat marti de Jerusalem Post, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat in fata comisiei parlamentare pentru Afaceri externe si Aparare ca se fac eforturi, impreuna cu Statele Unite, pentru punerea la punct a unui document care sa favorizeze relansarea dialogului israeliano-palestinian.

Netanyahu a reamintit ca Barack Obama estimase ca cele doua parti vor negocia "o frontiera care va fi diferita de cea care exista in 4 iunie 1967".

"Este o formula binecunoscuta de toti cei care, de o generatie, s-au inhamat la acest dosar. Ea va permite partilor sa tina cont de schimbarile care au survenit in 44 de ani, inclusiv noile realitati democratice de pe teren", a adaugat premierul.

"Obiectivul ultim este crearea a doua state pentru doua popoare, Israelul in calitate de stat al poporului evreu si statului Palestina, patria poporului palestinian", a mai spus Netanyahu.