Munca voluntara introdusa in Cuba la inceputul regimului lui Fidel Castro de catre Che Guevara va fi limitata de acum inainte la situatii exceptionale cauzate de dezastre naturale. Confederatia Muncitorilor Cubanezi a luat aceasta initiativa deoarece considera ca voluntariatul a servit cel mai adesea ascunderii metodelor ineficiente de lucru si proasta administrare, anunta AFP.

Intre reformele lansate in primavara acestui an de regimul Castro se afla si desfiintarea a peste un milion de locuri de munca din sectorul public in urmatorii cinci ani. Sindicalistii confederatiei considera ca in aceste conditii munca voluntara trebuie sa inceteze in forma actuala si sa fie invocata numai in cazul unor dezastre naturale, tehnologice sau sanitare, fenomene metrorologice extreme care sa justifice necesitatea voluntariatului.

Munca voluntara a fost stabilita in anii '60 de eroul revolutiei cubaneze Ernesto "Che" Guevara pentru a da impuls productiei interne si pentru a pune in aplicare valorile revolutiei. Conceptul s-a institutionalizat rapid transformandu-se intr-o mobilizare masiva si fortata catre agricultura sau catre alte domenii care nu erau productive din cauza costurilor ridicate.

Saptamana trecuta autoritatile cubaneze au anuntat si incetarea mobilizarii studentilor care erau obligati sa presteze activitati agricole in perioada vacantelor.