August reprezinta una dintre lunile cele mai dure in Rusia, crede analistul ING, Chris Wipher. In august 1998 Rusia a intrat in incapacitate de plata, iar cu cateva secole inainte s-a nascut Ivan cel Graoznic. Investitorii privesc intotdeauna cu oarecare incordare aproprierea acestei luni, cu toate ca evenimentele din aceasta luna nu au avut vreun efect pe piatele financiare. Dar, spune expertul, evenimentele din august sunt capabile sa formeze tendinte si sa devina catalizator pentru posibilitati pe termen lung, scrie RBK Daily.

„Anul trecut a fost seceta, iar incendiile au readus in actualitate necesitatea reformarii agriculturii. Accidentul din 2009 de la una dintre cele mai mari hidrocentrale ale tarii a condus la dezbateri nationale privind starea infrastructurii. Printre altele, programul de modernizare, anuntat de presedintele Medvedev, a primit un puternic impuls tocmai de la aceste dezbateri”, afirma expertul.

Argumentandu-si punctul de vedere, el enumera cateva dintre evenimentele din luna august. Astfel, printre primele exemple este mentionata criza financiara din 1998, care a condus la prabusirea pietei. „La acea data, investitorii au parasit masiv Rusia, unde au revenit numai in 2004”.

In august 1999, Vladimir Putin a fost numit premier. In opinia analistului, consecintele acestui eveniment continua sa domine in Rusia, inclusiv pe piata de investitii.

August 2000 a ramas in istorie prin pierderea submarinului Kursk si incendiul de la turnul de televiziune Ostankino.

Augut 2001 a fost relativ linistit, cu exceptia vizitei misterioase in Rusia a liderului nord-corean, care a calatorit cu trenul.

In 2002, Mosocova a fost acoperita, in august, de smogul generat de incendiile de padure si de la turbariile din imprejurimi, pentru ca, in august 2003, sa fie creata intreprinderea mixta ruso-britanica TNK-BP.

August 2004 a adus cu sine cele mai rasunatoare atacuri teroriste: o masina capcana la o statie de metrou, doua avioane aruncate in aer si ocuparea scolii de la Beslan la 1 septembrie. „Aceste evenimente, mai ales atentatul de la Beslan, au condus la schimbarea pozitiei Kremlinului in politica lui fata de Cecenia si, in final, la inaugurarea lui Kadyrov, in aprilie 2007”, crede Wipher.

In 2005 a fost inregistrat primul caz de gripa aviara. In 2008 a fost razboiul dintre Rusia si Georgia, iar in 2009 s-a produs accidentul de la hidrocentrala Saiano-Shushensk, in urma caruia au murit 75 de oameni.