Anders Breivik, autorul dublului atac terorist care a avut loc in Norvegia, s-ar fi antrenat intr-o baza militara secreta din Belarus la inceputul acestui an, a declarat un politician al opozitiei din Belarus, citand surse ale securitatii, informeaza RIA Novosti.

"Breivik a vizitat Belarus de cateva ori. In aceasta primavara, pregatindu-se pentru viitorul atac, acesta a vizitat Minsk si s-a antrenat intr-o baza militara secreta", a dezvaluit liderul opozitiei din Belarus, Mikhail Reshetnikov, citand surse din securitate.

Breivik a mentionat in manifestul postat online ca a vizitat Belarusul pentru a studia efectele dezastrului nuclear de la Cernobil din 1986. De altfel, autoritatile din Belarus au confirmat faptul ca Breivik a vizitat tara in 2005, in perioada 4 martie - 11 martie.

Mikhail Reshetnikov sustine, de asemenea, ca Breivik a participat la o tabara de pregatire a teroristilor, specializati in sabotaj, el fiind instruit de un fost ofiter al serviciilor secrete bieloruse si ca Breivik a folosit un pasaport fals atunci cand a intrat in tara. "Numele sau de cod era Viking", a adaugat Reshetnikov si, conform zvonurilor, Breivik ar fi avut chiar o iubita in Belarus.

"Teoria cum ca fortele speciale din Belarus ar fi implicate in pregatirea lui Anders Breivik pare, bineinteles, exagerata", spune Viktor Demidov, un analist politic citat de ziarul rusesc Gazeta. "Pe de alta parte, prietenia dintre presedintele Alexander Lukashenko si Muammar Gaddafi nu este un secret pentru nimeni, nici macar pasiunea lui pentru Adolf Hitler", a adaugat expertul politic.

Muammar Gaddafi a amenintat Europa cu atacuri teroriste dupa ce Norvegia a decis sa ia parte la oeratiunile NATO din Libia.