Serviciile de informatii norvegiene au esuat in prevenirea celui mai mare act de terorism inregistrat vreodata in Norvegia, mai ales ca atacatorul Anders Behring Breivik cumparase ilegal o cantitate importanta de substante chimice ce puteau fi folosite pentru construirea unei bombe, fapt care l-a adus in atentia serviciilor secrete norvegiene.

Anders Breivik se afla pe lista de supravegheati a serviciilor secrete inca din luna martie, dupa ce acesta cumparase online o cantitate importanta de substante chimice de la un producator polonez. In ciuda informatiilor detinute, autoritatile norvegiene au decis sa nu ia masuri, considerand informatiile "nerelevante", potrivit RIA Novosti, care citeaza mai multe surse media.

In cursul audierilor de luni, Breivik a recunoscut ca el a fost autorul atacului cu bomba din Oslo in care au murit sapte oameni, dar si al celui de pe insula Utoya. Acuzatul a dezvaluit tribunalului norvegian ca mai exista doua celule teroriste care au contribuit la atac, insa autoritatile care investigheaza cazul nu au putut confirma acest lucru deocamdata.

De asemenea, politia a revizuit numarul victimelor de pe insula Utoya, de la 80 la 68. Bilantul mortilor in urma atentatului cu bomba a crescut de la 1 la 8 persoane, ceea ce a facut din acest eveniment cea mai sangeroasa zi a Europei de la atacurile cu bomba din 2004 de la Madrid, numarul total al persoanelor decedate ridicandu-se la 76.

Breivik si-a motivat fapta in fata judecatorilor spunand ca "aceste atacuri erau necesare pentru a salva Norvegia si Europa de Vest de invazia musulmanilor", iar intentiile sale trebuiau sa "transmita un semnal puternic oamenilor". Aparatorul lui Breivik a declarat ca acesta si-a recunoscut crimele, insa refuza sa-si asume responsabilitatea penala in fata acestora.