Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a adoptat un ton mai combativ in negocierile cu majoritatea republicana din Congres, afirmand ca tara nu poate sa rezolve problemele bugetare doar prin taieri de cheltuieli, relateaza Reuters.

"Ambele parti au responsabilitatea de a discuta impreuna pentru a rezolva problema si pentru a se asigura ca poporul american nu va avea de suferit in aceasta chestiune", a afirmat Obama.

"Am spus deja ca sunt dispus sa tai ceea ce nu avem nevoie cu sume istorice pentru a reduce deficitul pe termen lung si pentru a ne asigura ca putem investi in viitorul copiilor nostri", a adaugat el.

"Dar nu putem reduce deficitele doar prin taierea cheltuielilor", a avertizat el.

Statele Unite se afla in plin impas, in conditiile in care dezbaterile din Congres bat pasul pe loc in incercarea de a gasi o solutie pentru majorarea plafonului de indatorare a tarii, cu opt zile inainte de o posibila intrare in incetare de plati.

"Acesta este adevarul, americanii il inteleg", a adaugat presedintele, la Washington, in cadrul unui dejun cu un grup ce reprezinta interesele americanilor de origine hispanica. "Daca nu facem decat sa taiem, persoanele in varsta vor trebui sa plateasca mult mai mult pentru sanatate, iar studentii, mult mai mult pentru universitati", a argumentat el.

"Nu numai ca nu ar fi drept daca (economiile, n.r.) s-ar face doar pe spatele clasei de mijloc si a saracilor, dar acest lucru nu ar avea sens", a continuat Obama.

"Poate ca ar putea sa para seducator sa economisim multi bani in viitorii cinci ani, dar nu si daca sacrificam viitorul nostru pentru urmatorii 50 de ani", a explicat presedintele american.

"Acesta este motivul pentru care membrii celor doua partide au afirmat ca cea mai buna cale de a lupta impotriva deficitelor este o abordare echilibrata, in care americanii cei mai bogati si marile intreprinderi isi platesc si ele partea lor justa", a mai spus Barack Obama.