Sub aparenta unui tip banal si fara istorie, norvegianul Anders Behring Breivik si-a petrecut aproape o treime din existenta construind un proiect extremist care, dupa toate probabilitatile, l-a facut sa devina unul dintre cei mai sangerosi ucigasi din toate timpurile, relateaza AFP.

Un blond masiv si cu o privire patrunzatoare, Behring Breivik, in varsta de 32 de ani, este acuzat ca este autorul carnagiului in care si-au pierdut viata 93 de persoane vineri, fapte pe care el le-a recunoscut si le-a calificat drept "crude", dar "necesare", potrivit avocatului sau.

Daca motivatiile sale sunt inca invaluite in umbra, determinarea sa nu poate fi pusa la indoiala. In ziua masacrului, norvegianul a publicat pe internet un lung manifest, in care isi detaliaza angajarea ideologica islamofoba si antimarxista a ultimilor noua ani si momentul fatidic, din toamna anului 2009, cand s-a decis sa recurga la acest masacru.

Psihologii citati de Daily Telegraph afirma ca detaliile cunoscute despre Anders Behring Breivik - trecutul sau fundamentalist crestin, mason, activist de dreapta, combinate cu un interes in culturism, sugereaza "un om egocentric, narcisit si disciplinat" care credea intotdeauna ca are dreptate.

Prezentandu-se drept un cruciat, el a explicat cum s-a ascuns de anturajul sau pentru a nu-si trada prematur proiectul sangeros.

Un camuflaj care se pare ca a reusit.

Parea norvegianul curat, sigur pe el, pe care nimeni nu putea sa-l suspecteze, povesteste Emil Finneruo, un vecin care i-a fost si coleg de scoala.

Potrivit propriei sale marturii, Behring Breivik a avut o copilarie comuna, cu un tata diplomat si o mama infirmiera care au divortat atunci cand el avea doar un an.

"Am avut o educatie aleasa cu persoane responsabile si inteligente in jurul meu", scrie el, in manifestul sau.

Crescand intr-o familie din clasa de mijloc care nu a avut niciodata probleme cu banii, singurul sau regret este ca a avut "mult prea multa libertate".

"Cand era mai tanar, era un copil comun, dar retras. Nu era interesat de politica la acea vreme", a spus tatal sau, care a pierdut contactul cu tanarul la varsta de 15 ani.

In 1999, se inscrie in Partidul Progresului (FrP), o formatiune populista de dreapta si se ocupa de miscarea de tineret a formatiunii politice.

Iese din partid in 2006. Va scrie mai tarziu, pe un forum de internet, ca acest partid era prea deschis la "atentatele multiculturale" si la "idealurile suicidare al umanismului".

"Cei care l-au cunoscut cand era membru al partidului spun ca era un baiat un pic cam timid care lua rar parte la discutii", a reactionat sambata FrP.

Daca opiniile sale critice la adresa multiculturalismului si a marxismului sunt omniprezente pe internet, ucigasul se considera "mai degraba tolerant" si "relaxat" in autoportretul pe care si-l creioneaza in manifest.

"Pentru ca am fost tot timpul expus deceniilor de indoctrinare multicultura, simt nevoia sa subliniez ca de fapt nu sunt rasist si nu am fost niciodata", scrie el.

"A fi skinhead nu a fost niciodata o optiune pentru mine. Codul lor vestimentar si alegerile muzicale sunt putin atractive si cred ca sunt prea extremisti", adauga el, precizand ca a avut multi prieteni "ne-norvegieni in anii tineretii".

Pe profilul sau de pe Facebook, Behring Breivik se declara "conservator", "crestin", interesat de vanatoare si de jocuri precum "World of Warcraft" si "Modern Warfare 2".

Desi veniturile sale sunt practic inexistente in 2009 si in anii precedenti, potrivit veniturilor declarate - o informatie publica in Norvegia - el a reusit totusi sa cumpere o mica ferma in acest an.

Acest lucru i-a permis sa cumpere, in mai, fara a starni suspiciuni, sase tone de ingrasaminte chimice cu care a fabricat, cel mai probabil, explozibilii utilizati in atentatul de la sediul guvernului de centru stanga norvegian.

El s-a inscris, de asemenea, intr-un club de tir, un mijloc pentru a obtine autorizatia de a detine doua arme de foc, printre care si o pusca automata.