Suspectul atacurilor de la Oslo, Anders Behring Breivik, a recunoscut faptele care ii sunt imputate, a declarat avocatul sau la televiziunea norvegiana NRK, precizand ca acesta isi considera gestul "crud dar necesar".

Anders Behring Breivik, autorul atacurilorFoto: Aftenposten.no

"El isi recunoaste faptele", a declarat presei avocatul Geir Lippestad, citat de AFP.

"El a explicat ca a fost crud, dar ca trebuia sa efectueze aceste actiuni", a adaugat avocatul, precizand ca ele "probabil au fost planificate de o lunga perioada" de timp.

Behring Breivik este suspectat ca a ucis cel putin 92 de persoane in doua atacuri vineri la Oslo si pe o mica insula din apropierea capitalei norvegiene.

Potrivit unor memorii de aproape 1500 de pagini, postate pe internet inainte de atacuri, Anders Behring Breivik si-ar fi pregatit cu atentie actiunea inca din toamna anului 2009.

El a oferit si detalii ale pregatirii, evocand "utilizarea terorismului ca mijloc de a trezi masele si spunand ca se asteapta sa fie perceput ca "cel mai mare monstru dupa al Doilea Razboi Mondial".

Un element care vine sa dezvaluie motivele ce au stat la baza atacurilor este oferit de o inregistrare video, atribuita de mass-media norvegiana suspectului de 32 de ani, postata vineri pe internet.

Filmul contine diatribe impotriva islamului, marxismului, multiculturalismului.

Ele descriu mai ales islamul ca principala "ideologie de genocid" si se incheie cu fotografii diferite ale lui Behring Breivik, dintre care una il prezinta in pozitie de tragere cu o pusca de asalt.

"Inainte de a incepe cruciada noastra, trebuie sa ne facem datoria si sa decimam marxismul cultural", se arata intr-un text.

Atacurile de vineri au vizat simboluri de stanga: explozia unei bombe ce a devastat la inceput sediul guvernului de centru-stanga norvegian, apoi suspectul a deschis focul contra a aproximativ 600 de membri ai tineretului laburist reuniti la o universitate de vara pe o insula din apropiere de Oslo

Intre timp, autoritatile au dat publicitatii cel mai nou bilant al atacurilor: 92 de morti si 4-5 persoane disparute pe insula Utoya, unde a avut loc atacul armat.

Cel mai probabil, cei 4-5 disparuti au cazut sau s-au aruncat in apa in timpul atacului, trupurile lor fiind acum cautate in apele din zona insulei.