​Ove Vanebo, liderul organizatiei de tineret a Partidul Progresului din Norvegia (formatiune nationalista al carei membru este Anders Behring Breivik, barbatul arestat pentru ambele atacuri de vineri) spune despre colegul sau de partid ca "parea un tanar linistit si modest". "Suntem la fel de surprinsi ca toata lumea. Nu conteaza din ce partid face el parte, gestul este unul inacceptabil. Noi nu il credem insa capabil de asa ceva", a declarat Ove Vanebo, citat de The Guardian.

Nationalist convins si auto-declarat fundamentalist crestin, Anders Behring Breivik a postat, de-a lungul vremii, numeroase comentarii online in care critica imigrantii veniti in tara sa, dar si pe politicienii care, considera el, sustin acest fenomen. Intr-unul dintre comentariile postate online, Anders Behring Breivik ii critica pe imigrantii care "trimit bani din Norvegia catre islamisti".

"Suspectul are in mod sigur inclinatii politice de dreapta si convingeri anti-musulmane, insa nu putem spune deocamdata daca acesta este motivul gestului sau", a declarat comisarul de politie Sveinung Sponheim la televiziunea publica norvegiana NRK, dupa arestarea lui Anders Behring Breivik.

Anders Behring Breivik a fost arestat vineri dupa ce a deschis focul asupra participantilor la o intrunire a aripii de tineret a partidului premierului norvegian, pe insula Utoya, ucigand 85 de persoane. Alte 7 persoane si-au pierdut viata in atacul cu bomba comis cu doar o ora mai devreme, in centrul orasului Oslo, in apropierea unei cladiri guvernamentale. Surse din cadrul anchetei au declarat ca Anders Behring Breivik a fost vazut si la locul atacului cu bomba, fiind considerat autorul ambelor atentate.