O "tragedie nationala" - asa a calificat, sambata, premierul norvegian Jens Stoltenberg dublul atac de vineri dupa-amiaza, in care si-au pierdut viata 92 de oameni, potrivit ultimului bilant dat publicitatii sambata dimineata. "Niciodata pana acum, dupa al doilea razboi mondial, tara noastra nu a fost lovita de o tragedie de asemenea amploare", a afirmat oficialul norvegian, citat de AFP.

Totusi, el a lasat sa se inteleaga ca pericolul a trecut, afirmand ca nu exista in acest moment motive pentru ca Norvegia sa creasca nivelul de alerta terorista.

Sambata dimineata, politia a anuntat ca a retinut un suspect in acest caz - un norvegian in varsta de 32 de ani: "Avem motive sa il credem responsabil pentru cele doua atacuri", a declarat un reprezentant al politiei, adaugand ca este posibil sa fi fost vorba despre un act de fundamentalism crestin.

Cotidianul norvegian Aftenposten citeaza surse din interiorul anchetei, care sustin ca agresorul arestat de politie este Anders Behring Breivik, in varsta de 32 de ani. Potrivit televiziunii TV2, suspectul are legaturi cu extrema-dreapta.

Anders Behring Breivik a fost arestat vineri dupa ce a deschis focul asupra participantilor la o intrunire a aripii de tineret a partidului premierului norvegian, pe insula Utoya, ucogand 85 de persoane. Alte 7 persoane si-au pierdut viata in atacul cu bomba comis cu doar o ora mai devreme, in centrul orasului Oslo, in apropierea unei cladiri guvernamentale. Surse din cadrul anchetei au declarat ca Anders Behring Breivik a fost vazut si la locul atacului cu bomba, fiind considerat autorul ambelor atentate.

Desi atentatul fusese revendicat de catre gruparea Ansar al-Jihad al-Alami, politia norvegiana sustine ca nu ar fi vorba despre un atentat terorist cu implicatii internationale.