​​Moldova ridica nivelul fortelor sale militare la standardele NATO, scrie Nezavisimaia gazeta. Printre altele, soldatii moldoveni vor fi dezvatati de pasul rusesc de mars, daunator sanatatii. Iar zilele trecute, ministrul moldovean al apararii a declarat ca participarea la acest bloc militar inseamna un sprijin acordat partenerilor, declaratie care pune, practic, sub semnul intrebarii neutralitatea Moldovei.

Soldati moldoveniFoto: Agerpres

Expertii cred ca acesta este inceputul integrarii tarii in Alianta Nord-Atlantica. Populatia Moldovei s-a obisnuit ca totul in tara lor sa se faca dupa modelul romanesc. In scoli se invata limba si istoria Romaniei, guvernul are sedinte comune cu cabinetul de ministrii al tarii vecine, legislatia este adusa in conformitate cu cea existenta la Bucuresti, tarile se unesc prin conducte de gaze si treptat se transforma in gemene.

Acest lucru nu mai suprinde pe nimeni, pentru ca la putere se afla o alianta de partide, care se pronunta in favoarea unirii Moldovei cu Romania.

Avand in vedere ca Romania este membru NATO, atunci si Moldova ar trebui sa ajunga acolo, dupa logica puterii.

Moldova este numai la inceputul procesului de integrare in NATO, spune presedintele miscarii Ravnopravie, Valeri Klimenko. „Dar la ministerul apararii lucreaza deja de multa vreme consultanti NATO, care pot fi vazuti pe coridoarele guvernului. Iar faptul ca, in virtutea Constitutiei, Moldova este stat neutru, nu deranjeaza pe nimeni. Populatia va fi invatata ca Alianta reprezinta un posibil ajutor in caz de pericol. In plus, pentru a intretine o armata este nevoie de bani, care nu sunt. Dupa care se va spune ca pericolul exista si ca trebuie aderat la NATO. Iar pericolul poate fi Rusia, care nu vrea sa-si evacueze trupele de pe teritoriul Transnistriei, ba chiar Transnistria care are propria ei armata. Si care, in plus, nu vrea sa revina in cadrul Moldovei”, a spus Klimenko.