Ramasitele fostului lider nazist Rudolf Hess, mana dreapta a lui Adolf Hitler, au fost incinerate iar cenusa va fi imprastiata in mare, dupa ce mormantul acestuia din Wunsiedel (estul Germaniei) a fost desfiintat, pentru a impiedica pelerinajul neonazistilor, relateaza joi ziarul german Sueddeutsche Zeitung, citat de RIA Novosti.

Mormantul lui Rudolf Hess (august 2000)Foto: Reuters

Ramasitele adjunctului lui Hitler in partidul nazist au fost exhumate miercuri, dupa ce mostenitorii acestuia si-au dat acordul, precizeaza publicatia citata. Mormantul sau din Wunsiedel a fost apoi distrus, pentru ca acesta sa nu mai fie loc de pelerinaj pentru neonazisti.

Rudolf Hess a fost condamnat la inchisoare pe viata de Tribunalul de la Nuremberg in 1946. Pe 17 august 1987, la varsta de 93 de ani, el a fost gasit mort in gradina inchisorii Spandau din Berlin, cu un cablu electric infasurat in jurul gatului. Moartea lui a fost declarata sinucidere, dar au existat numeroase speculatii ca acesta ar fi fost ucis.

Inchisoarea a fost ulterior demolata, pentru ca aceasta sa nu devina obiect de veneratie pentru neonazisti.

Dupa moartea sa, neonazisti din intreaga Europa s-au adunat in fiecare an la Wunsiedel, unde a fost ingropat Hess, pentru comemorari, marsuri si demonstratii, desfasurate in apropierea zilei mortii sale.