Presedintele Barack Obama a avertizat marti ca nu poate garanta plata pensiilor si a asigurarilor sociale incepand cu data de 3 august daca democratii si republicanii nu ajung la un acord asupra ridicarii plafonului de indatorare a Statelor Unite, potrivit CBS News.

"Nu pot garanta ca cecurile de asigurari sociale vor fi platite din 3 august daca nu rezolvam aceasta problema. Pentru ca pur si simplu s-ar putea sa nu mai fie bani in vistierie pentru asta", a spus Obama, intr-un interviu acordat CBS Evening News.

Republicanii si democratii sunt angajati intr-un dificil proces de negociere legat de ridicarea plafonului de indatorare a Statelor Unite. In timp ce republicanii, majoritari in Camera Reprezentantilor, cer reducerea cheltuielilor federale, democratii sustin "o abordare echilibrata", care include atat reduceri de cheltuieli cat si majorarea taxelor pentru americanii cu venituri mari si foarte mari.

"Nu este o problema republicana sau democrata. Este o problema nationala care trebuie rezolvata", a sustinut presedintele SUA.

Republicanii au accentuat marti presiunea asupra lui Barack Obama. Ultima runda de negocieri, care a avut loc la Casa Alba si a durat aproape doua ore, nu s-a soldat cu niciun rezultat.

Casa Alba intentioneaza sa reia negocierile miercuri, la ora 16,00 (20,00 GMT).

In cursul zilei de ieri, liderul minoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, a declarat ca niciun acord nu este posibil atat timp cat Barack Obama ocupa Biroul Oval. Senatorul a propus un plan de salvare care arunca intreaga responsabilitate politica a majorarii plafonului de indatorare pe umerii presedintelui si a partidului sau.

Potrivit acestui text, Congresul da presedintelui autoritatea de a cere ridicarea plafonului de indatorare in trei etape, pentru o suma totala de 2.400 miliarde dolari. Congresul poate vota cu "Nu" aceasta cerere, iar presedintele, ulterior, decide singur daca invoca sau nu dreptul sau de veto la refuzul Congresului.

Casa Alba a respins aceasta propunere marti seara. Purtatorul sau de cuvant, Jay Carney, a afirmat ca "presedintele continua sa creada ca trebuie sa ne concentram pe aceasta ocazie unica de a ajunge la un acord asupra unei reduceri importante si echilibrate a deficitului".

La randul sau, liderul republicanilor din Camera Reprezentantilor, John Boehner, a afirmat: "Unde este planul presedintelui? Cand isi va pune cartile pe masa? Ridicarea plafonului datoriei este problema lui".