Momentul manevrelor navale efectuate de Statele Unite in marea Chinei de Sud este "prost ales", a declarat luni, la Beijing, seful statului major chinez Chen Bingde, care l-a primit pe omologul sau american, amiralul Mike Mullen, relateaza AFP.

Este vorba de prima vizita a unui sef de stat major inter-arme american in China din 2007.

Vietnamul a anuntat la sfarsitul lunii iunie ca va efectua manevre navale comune cu SUA in timp Filipine a efectuat deja manevre cu americanii.

"Recunoastem existenta unor astfel de exercitii in trecut, dar momentul pentru aceste (noi) exercitii comune este prost ales", a declarat generalul Chen, in fata presei.

Tensiunile s-au exacerbat recent in Marea Chinei de Sud, subiectul fiind legat de arhipelagurile Paracels si Spratleys, considerate de China ca fiind parte integranta a teritoriului sau, dar revendicate si de mai multe tari din Asia de Sud-Est.

Hanoi a acuzat recent Beijingul ca a violat zona sa economica exclusiva din Marea Chinei de Sud.

Regiunea maritima din jurul acestor doua arhipelaguri este bogata in hidrocarburi.

UPDATE Exercitii navale comune SUA-China in aceasta toamna

Fortele navale maritime ale Chinei si Statelor Unite vor efectua exercitii comune anti-piraterie si de telecomunicatii in aceasta toamna, in golful Aden, a anuntat luni Radio China International.

Seful statului major inter-arme Mike Mullen a semnat la Beijing cu omologul sau chinez, generalul Chen Bingde, un acord in cinci puncte care prevede si exercitii umanitare si de salvare comune in vara lui 2012, potrivit sursei citate.