Presedintele parlamentului din Juba a citit sambata declaratia oficiala de independenta a Republicii Sudanului de Sud, ultimul etapa a unui acord de pace incheiat in 2005, dupa decenii de confruntari violente intre nordul musulman si sudul crestin, transmite Reuters. Mii de oameni au iesit pe strazile capitalei pentru a sarbatori nasterea celei mai noi natiuni, a 193-a tara recunoscuta de ONU.

Bucurie pe strazile din JubaFoto: Reuters

"Noi, reprezentantii poporului ce am fost alesi in mod democratic, declaram in mod solemn Sudanul de Sud un stat independent si suveran", a spus James Wani Igga. La ceremonii participa, printre altii, presedintele sudanez, Omar al-Bashir si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Sudanul de Sud devine astfel, incepand de sambata, o noua tara pe harta lumii. Este cel de-al 193-lea stat recunoscut de ONU si cea de-a 54-a tara africana.

Aparitia statului a fost posibila in urma acordului de pace din 2005, incheiat dupa decenii de confruntari violente intre nord si sud, care au provocat moartea a peste 1.5 milioane de persoane.

Decizia de scindare a fost luata in urma unui referendum, care a avut loc in luna ianuarie a acestui an. In urma referendumului, 99% dintre cele patru milioane de alegatori care s-au prezentat la urne au votat in favoarea independentei Sudanului de Sud.

Desi bogat in resurse de petrol, noul stat va fi unul dintre cele mai slab dezvoltate state ale lumii.

Sudanul de Sud va avea o populatie de aproximativ 9,7 milioane de locuitori si o suprafata de 619.745 de kilometri patrati.

Sud-sudanezii au inceput sa-si sarbatoreasca independenta imediat dupa miezul noptii de vineri spre sambata, in centrul viitoarei capitale, Juba. Posturile de radio au difuzat noul imn al tarii, iar presedintele sudanez, Omar al-Bashir, si-a exprimat sprijinul pentru noul stat si speranta ca acesta sa fie unul "sigur si stabil", a scris CNN.

De altfel, Sudanul a fost prima tara care a recunoscut noul stat. Presedintele Barack Obama a anuntat si el sambata ca SUA recunosc Sudanul de Sud.

Sarbatoare pe strazile din Juba: