Cinci fotoreporteri, intre care si fotograful personal al presedintelui georgian Mikhail Saakashvili, au fost arestati de politia din Gerogia, rudele acestora sustinand ca ei sunt retinuti de serviciul de contrainformatii din acesta tara, transmite The Guardian.

Cei cinci sunt Zurab Kurtsikidze, fotograf al agentiei europene Pressphoto, Shakh Aivazov de la Associated Press, fotoreporterul freelancer Giorgi Abdaladze, fotograful prezidential Irakli Gedenidze si sotia sa Natia.

Gedenidze si sotia sa au fost ridicati de politie din casa lor, in toiul noptii, a declarat pentru Reuters mama fotografului oficial al presedintelui Saakashvili. Ea a povestit ca ulterior politia a sunat sa o anunte ca cei doi soti fotografi sunt retinuti de serviciul de contrainformatii.

Si sotia fotoreporterului freelancer Giorgi Abdaladze, Neiko, a declarat ca unul dintre polisti i-a spus ca arestarea sotului sau priveste un presupus caz de spionaj.

"Au venit la 2 noaptea, au cercetat casa si i-au luat aparatele de fotografiat, computerele si telefoanele mobile", a povestit ea.

Reprezentantii ministerului de interne nu au dorit sa comenteze informatiile.

Politia din Georgia a arestat zeci de persoane, sub acuzatia de spionaj pentru Rusia, in ultimii trei ani, de cand fostele tari sovietice au purtat un scurt razboi pentru regiunea separatista Osetia de Sud.

Moscova a acuzat guvernul pro-occidental al presedintelui georgian Mikhail Saakashvili, venit la putere in urma "revolutiei trandafirilor" din 2003, de isterie anti-rusa.