Noua Constitutie a Ungariei, care a fost adoptata in aprilie acest an, ar trebui sa protejeze explicit drepturile civile si sociale, potrivit rezolutiei prezentate de mai multe grupuri si adoptata de PE cu 331 voturi "pentru" si 274 "impotriva", se arata intr-un comunicat al PE. Aceste drepturi includ interzicerea pedepsei cu moartea sau cu inchisoarea pe viata fara eliberare conditionata, precum si a discriminarii pe motive de orientare sexuala.

PE recomanda comisia sa realizeze o revizuire a noii constitutii si sa verifice daca este in concordanta cu litera si spiritul tratatelor europene si a cartei drepturilor fundamentale.

De asemenea, autoritatle ungare ar trebui "sa garanteze explicit in Constiutie, inclusiv in preambul, ca Ungaria va respecta integritatea teritoriala a altor tari cand cauta sprijinul etnicilor ungari care locuiesc in afara granitelor", se arata in rezolutie.

Puterea Curtii Consitutionale de a revizui legislatia legata de buget, fara exceptie, ar trebui instituita din nou, iar reducerea varstei de pensionare, precum si mandatul Consiliului pentru Buget ar trebui revizuite.

Noua constitutie a fost adoptata pe 18 aprilie si a fost puternic contestata de comunitatea internationala, care denunta "atacul la pluralism", intoleranta la adresa minoritatilor religioase sau sexuale.

- In preambulul sau, textul face referire la Dumnezeu si la crestinism ca unificatori ai natiunii, fapt vazut ca discriminatoriu la adresa ateilor si celor care apartin altor religii.

- Tot in preambul, natiunea politica si natiunea etnica sunt amestecate. Constitutia promite pastrarea "unitatii spirituale si intelectuale" a natiunii ungare.

- Textul deschide de asemenea posibilitatea unei interdictii a avortului: "viata fetusului trebuie protejata din momentul conceptiei sale".

Alte modificari importante aduse de noua Constitutie:

- micsorarea puterilor Curtii Constitutionale, prin eliminarea deciziilor privind bugetul si taxele

- stipuleaza obligativitatea statului ungar de a fi responsabil pentru etnicii maghiari din afara tarii

- sporeste puterile presedintelui in privinta numirii conducerii Bancii Centrale

- limiteaza datoria publica

- defineste casatoria drept uniunea dintre un barbat si o femeie

- Guvernul are drept de veto in ceea ce priveste indatorarea consiliilor locale

Criticii se tem ca noua Constitutie va transforma ideologia nationalista, conservatoare a partidului de guvernamant condus de premierul Viktor Orban intr-o doctrina de stat care va consolida puterea partidului si ar putea aduce atingere sistemului democratic maghiar.